eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Életmentő lehet a szobában elhelyezett növény

Egy új kutatás azt bizonyítja, hogy a növények hatékonyan képesek kiszűrni a lakások szobáinak a levegőjéből a méreganyagokat.

Új szemmel nézhetünk ezentúl a szobanövényekre. Egy – a HVG által idézett – új tanulmány szerint ugyanis a növények a szépségük mellett az egészségünkre is jó hatással lehetnek, mivel kiszűrhetik a levegőből a mérgező vegyi anyagokat.

A Sydney-i Műszaki Egyetem egy friss kutatása arra a tudományos megállapításra jutott, hogy a különféle szobanövények hatékonyan képesek eltávolítani a mérgező benzingőzöket, beleértve a rákot okozó vegyületeket, például a benzolt is a beltéri levegőből.

A kutatás alapján a növények a mérgező vegyületek 97 százalékát nagyjából nyolc óra alatt tudják eltávolítani a zárt terekből.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a növények képesek alkalmazkodni a méreganyagok magasabb koncentrációjához, és így végül hatékonyabban és gyorsabban tudják tisztítani a levegőt.

Érdemes lehet tehát minél több növényt elhelyezni az otthonunk legkülönbözőbb pontjain, mivel azok amellett, hogy feldobják a helyiségek hangulatát, még a jobb levegőminőséghez is hozzájárulhatnak.

A növények légtisztító képességeivel összefüggésben hasonló megállapításokra jutott már több korábbi kutatás is. Sőt, a hatékonyabb levegőtisztítás érdekében hoztak már létre génmódosított szobanövényeket is.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×