eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ein Feuerwehrmann steht vor einer großen Aufgabe. Er ist mit schwerem Atemschutz ausgerüstet und trägt eine Schutzausrüstung, die ihn vor der Hitze und den Flammen schützt.
Nyitókép: Michael Stifter - Photography & Digital-Art/Getty Images

Egyes ráktípusokban gyanúsan sok tűzoltó hal meg

Az ok a kémiai anyagoknak való kitettség lehet munkájuk végzése közben.

Prosztatarák 3,8-szor, leukémia 3,2-szer, nyelőcsőrák pedig 2,4-szer gyakrabban fordul elő tűzoltók esetében, mint a társadalomban átlagosan: összességében véve a tűzoltóknak 1,6-szor akkora esélye van arra, hogy rákban haljanak meg, mint a társadalom többi tagjának.

A kutatást a University of Central Lancashire szakembere, Anna Stec vezetésével végezték: több mint 600 elhunyt tűzoltó halálával kapcsolatos adatokat tekintettek át – írja a The Guardian.

A rákbetegségek magas számáért valószínűleg az olyan rákkeltő anyagok koktélja felelős, mint a benzol, a policiklikus aromás szénhidrogének és a toluol. Ezek szinte minden tűzeset során felszabadulnak. A kutatást azt követően végezték el, hogy az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége tavaly ismét

rákveszélyesnek minősítette a tűzoltók munkáját.

Riccardo la Torre, a brit Tűzoltó Szakszervezet országos tisztségviselője szerint olyan halálozásokról van szó, amelyeket meg lehetett volna előzni: ő azt sürgeti, hogy jobban ellenőrizzék a tűzoltók kitettségét ezeknek a veszélyes anyagoknak, jobban figyeljenek oda egészségük alakulására és ha szükséges, kapjanak kompenzációt is azért, ami velük történik.

Stec szerint a nyelőcső és az emésztőszervek rákos megbetegedéseihez hozzájárulhat, ha a tűzoltók szennyezett kézzel kezdenek enni, vagy lenyelik nyálukat, amelyben ott vannak a belélegzett káros anyagok. A jelentés szerint a leukémia magasabb halálozási aránya a bőrön keresztül felszívódó vagy belélegzett vegyi anyagokhoz, például a benzolhoz kapcsolódik.

A kutatás szerint a közelmúltban megkérdezett tűzoltók 85 százaléka beszámolt arról, hogy kormot érzett torkában vagy orrában egy tűz eloltását követően.

Azoknál, akiknél ez az állapot egy napnál tovább tartott, kétszer olyan magas volt a későbbi rákbetegség diagnózisa,

mint azoknál, akik nem észleltek kormot szervezetükben.

Azok, akik munkaruhában ettek, 1,8-szor nagyobb eséllyel kapták meg később a daganatos megbetegedés diagnózisát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×