eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Mégiscsak jelezhetnek valamit a Covid-oltások mellékhatásai

Egy friss kutatás szerint azoknál, akiknél az mRNS-oltások felvételét követően mellékhatások okoztak panaszokat, nagyobb számban alakultak ki antitestek.

Láz, hidegrázás és izomfájdalom. ezeket a tüneteket sokan ismerik azok közül, akik a Pfizer vagy a Moderna koronavírus elleni védőoltását kapták meg. Egy friss kutatás szerint fontos dolgot jelezhetnek ezek a kellemetlen tünetek.

A JAMA Network Open felületén megjelent kutatás szerint aki ilyesmit tapasztal, annak szervezetében nagyobb számban jelennek meg antitestek, mint azoknál, akik csak az oltás beadásának helyén éreznek érzékenységet, vagy nincs is tünetük – írja a CNN.

"Ezek az eredmények támogatják az oltás utáni tüneteknek a vakcina hatékonyságára utaló jelekként való értelmezését, és megerősítik az idősebb felnőttek vakcinázására vonatkozó iránymutatásokat" – írták a New York-i Columbia Egyetem, a Vermonti Egyetem és a Bostoni Egyetem kutatói tanulmányukban.

A kutatók kiemelték:

ha valaki csak enyhe mellékhatásokat tapasztal, vagy egyáltalán nem is érez ilyesmit, akkor is erőteljes immunválaszt vált ki nála az oltás.

A vizsgálatban résztvevők szinte mindegyike pozitív antitestválaszt produkált a két adagból álló Pfizer vagy Moderna vakcinasorozat felvétele után.

"Nem akarom, hogy egy beteg azt mondja nekem, hogy nem volt semmilyen reakciója, nem fájt a karja, nem volt láza, tehát a vakcina nem hatott: nem lenne jó, ha erre következtetnének. Ez a kutatás inkább arra mutat rá, hogy akiknek reakciójuk volt, azok immunrendszere is reagált, méghozzá meglehetősen jó módon - még akkor is, ha az okozott nekik némi kellemetlenséget" – mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegségek osztályának professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

Régi kérdésre ad választ a kutatás

A kutatók 928 felnőtt antitestválaszát elemezték. Ők elmondták, milyen tüneteket tapasztaltak azt követően, hogy felvették oltásukat, majd vérmintát adtak be antitestvizsgálatra. A résztvevők többsége fehér felnőtt volt, átlagéletkoruk 65 év. A kutatók megállapították, hogy bármelyik vakcinaadag után a résztvevők

48 százaléka szisztémás tünetekről számolt be,

12 százalék pedig helyi tünetekről, míg 40 százalék egyáltalán nem jelentett tüneteket.

A szisztémás tüneteket mutató résztvevők 99 százalékánál, a csak helyi tüneteket mutató résztvevők 99 százalékánál és a tünetmentes résztvevők 98 százalékánál figyeltek meg antitest-reakciót.

"Sokan találgatták már az évek során, hogy az oltás utáni tünetek erőteljesebb immunválaszt jelentenek-e. Ezek az adatok ezt látszanak alátámasztani" – mondta Schaffner.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×