eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Women are using a mobile phone while charging the battery. Red light requires a battery charger.
Nyitókép: HearttoHeart0225/Getty Images

Régi mobil a fiókban: robbanásveszély a lakásban

A lítium-ionos akkumulátorok robbanhatnak, a jelenség mindegyik telefongyártó készülékeit érintheti.

Egyre több olyan beszámoló jelenik meg, amelyek szerint használaton kívüli, régi mobiltelefonok robbannak fel, ezek az akkumulátorproblémák olyan telefonokat érintenek, amelyeket nem használnak vagy töltenek rendszeresen – írja a hvg.hu.

A feltöltés nélküli telefon hirtelen tágulni kezd, és végül a felduzzadt akkumulátor miatt kettészakad, majd a telep felrobban vagy kigyullad. A jelenség oka, hogy a lítium-ion akkumulátorok kémiai reakciót alkalmaznak az energia előállítására.

Az akkumulátor öregedésével ez a kémiai reakció már nem fejeződik be tökéletesen, ami gázképződést eredményezhet, és ez az akkumulátor megduzzadásához vezethet. Ráadásul ha az akkumulátor belső rétegei nem tartják fenn a megfelelő elválasztást, akkor gázképződés, duzzanat és akár tűz is keletkezhet. A duzzanat annak az eredménye, hogy a részecskék beszorulnak az akkumulátor rétegei közé, és végül átlyukasztják a rétegeket elválasztó membránt. Ha a membrán sérült, a levegőben lévő nedvesség reakcióba léphet az akkucellával annak megduzzadását okozva.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×