eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Szívroham után jöhet az életmentő csodagél

Emberek millióinak egészségét javíthatja a brit kutatók által kifejlesztett, biológiailag lebomló anyagot alkalmazó technológia.

A szívroham nagyon gyakran előforduló betegség, melyet a fejlett orvostudománynak köszönhetően egyre többen élnek túl; a szív regenerálódási képessége ugyanakkor limitált, ami azzal jár, hogy a túlélők szívelégtelenség fokozott kockázatának vannak kitéve – írja a The Guardian.

A Manchesteri Egyetem kutatói többéves munkát követően egy olyan gélt fejlesztettek ki, melyet a működő szívbe lehet injektálni. Az anyag abban segít, hogy a szívbe juttatott sejtek új szövetet építsenek. Már eddig is próbálkoztak sejtek injektálásával a szívbe, de azoknak mindössze egy százaléka maradt a helyén és élte túl a próbálkozást – a frissen kifejlesztett gél azonban segít nekik ebben.

"Bár még korai szakaszban vagyunk, az valószínű, hogy az új technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában a szívinfarktus után leállt szívek helyreállításában. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a gél hatékony lehetőség lesz a jövőbeni sejt alapú terápiákhoz, amelyek segítik a sérült szív regenerálódását" – mondta Katharine King, a Brit Szív Alapítvány által támogatott kutatás vezetője.

A kutatók kimutatták, hogy a gél képes támogatni a normál szívizomszövet növekedését. Amikor ahhoz szívizomsejtekké átprogramozott emberi sejteket adtak, három hétig képesek voltak növekedni egy edényben, és a sejtek spontán verni kezdtek. Egereken végzett szívultrahangok és EKG-k is megerősítették a gél biztonságosságát. A további ismeretek megszerzése érdekében a kutatók a gélt szívroham után álló egerek után fogják tesztelni, hogy kimutassák, új izomszövet fejlődik ki bennük.

A jövő gyógymódja lehet

"A szívinfarktus kezelésében annyit fejlődött már a tudomány, hogy minden eddiginél több ember éli túl annak bekövetkeztét. Ez azonban azt is jelenti, hogy egyre több ember él sérült szívvel, esetükben fennáll a szívelégtelenség kialakulásának kockázata. Az új, injektálható technológia a peptidek természetes tulajdonságait hasznosítva oldhat meg egy problémát, amely évek óta akadályozta ezt a terápiát. Ha az előnyök további kutatások során, majd a betegeknél is megismétlődnek, ezek a gélek a szívinfarktus okozta károsodások helyreállító kezelések jelentős szereplőivé válhatnak" – mondta James Leiper, a Brit Szív alapítvány orvosigazgatója.

Az eredményeket egy manchesteri konferencián mutatták be: ugyanitt egy másik kutatás arról számolt be, hogy az elhízás a szív meghibásodását és szerkezetének gyengülését idézheti elő.

A 490 ezer emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy a magasabb testtömegindexszel és derék-csípő aránnyal rendelkezőknél mintegy

30 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata.

Ez a kockázat a szívelégtelenség egyéb kockázataitól, például a cukorbetegségtől, a magas vérnyomástól és a magas koleszterinszinttől függetlenül jelentkezett.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×