eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Van, ahol már a rovarok felét elpusztította az ember

Az intenzív mezőgazdasági tevékenység mellett a klímaváltozás is közrejátszhatott abban, hogy a föld egyes területein a rovarok száma megfeleződött.

A trópusi területeken a legdrasztikusabb a populáció csökkenése, aminek drámai következményei lehetnek - a rovarok szerepe hatalmas ugyanis a kártevők számának csökkentésében és az ökoszisztémának is fontos szereplői.

Egy friss kutatás megállapította, hogy a rovarok száma 49 százalékkal alacsonyabb, a fajok száma 29 százalékkal alacsonyabb a nagy intenzitású mezőgazdasággal - amelyet alacsony terménydiverzitás vagy magas állattartási intenzitás jellemez - és jelentős felmelegedéssel jellemezhető területeken, mint a legtermészetesebb élőhelyeken, ahol nem regisztráltak éghajlati felmelegedést.

Érzékenyek az emberi tevékenységre

A tanulmány szerint, melyet a Sky News cikke idéz, a trópusi területeken csökkent a legnagyobb mértékben a rovarok biológiai sokfélesége a földhasználat és az éghajlatváltozás következtében.

"Úgy tűnik, sok rovar nagyon érzékeny az emberi tevékenység hatásaira, ami aggasztó, mivel az éghajlatváltozás egyre súlyosbodik és a mezőgazdasági felhasználású területek tovább terjeszkednek.

Eredményeink rávilágítanak a természetes élőhelyek megőrzését, a nagy intenzitású mezőgazdaság terjeszkedésének lassítását és a kibocsátás csökkentését célzó intézkedések sürgősségére

az éghajlatváltozás mérséklése érdekében" - mondta a kutatás vezetője, Charlie Outhwaite, az UCL Biodiverzitás- és Környezetvédelmi Kutatóközpont szakembere.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Outhwaite szerint amire most rábukkantak, az csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel egyes területekről korlátozott mennyiségű bizonyítékhoz tudtak csak hozzáférni.

Az emberi egészségre is negatív hatása lehet a bogarak, legyek, méhek, pillangók és szöcskék egyedszámcsökkenésének.

A kutatók azt is megállapították, hogy az alacsony intenzitású mezőgazdasággal, ugyanakkor jelentős felmelegedéssel jellemezhető területeken a közeli természetes élőhely képes volt mérsékelni a veszteségeket.

A természetes élőhelyek javítanak a hatáson

Ahol a földterület 75 százalékát természetes élőhely borította, ott a rovarok száma csak 7 százalékkal csökkent, míg a hasonló, csak 25 százalékban természetes élőhelyekkel borított területeken 63 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az emberi tevékenység miatt a rovarok számának csökkenése még nagyobb lehet, mint amit eredményeik sugallnak, mivel sok olyan területen, ahol az emberi hatásoknak hosszú története van, már a vizsgálati időszak kezdete előtt is csökkent a biológiai sokféleség.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×