eur:
390.42
usd:
358.84
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: mrs/Getty Images

Rejtélyes gyerekmájgyulladás felelőse után kutatnak

Minden tizedik túlélőn csak a transzplantáció segített. Magyarországon még nem tudni a jelenlétéről, de arról igen, hogy miként lehet felismerni.

Rejtélyes, ismeretlen eredetű májgyulladásos eseteket regisztráltak gyerekeknél Európa több pontján, például a szomszédos Romániában is.

A betegség miatt számos esetben májátültetésre volt szükség, de halálos áldozatot is követelt már.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint pánikra nincs ok, de ha a szülők sárgás elszíneződést látnak a gyerek szemén vagy bőrén, orvoshoz kell fordulni.

"Magyarországon szerencsére nem jelent még meg, és Európában is alig néhány eset ismert - Romániából, Dániából, Norvégiából, Franciaországból, Olaszországból. Előzőleg április közepén jelentették először a WHO felé az Egyesült Királyság, illetve Írország területéről, hogy 100 fölötti esetszámban találkoztak olyan májgyulladásos gyermekekkel, akiknél nem tudták kimutatni a májgyulladás eddig ismert egyetlen okát sem" - részletezte Havasi Katalin a jelent és az előzményeket.

A ritka előfordulás ellenére azért ijesztőnek tartja a kórképet, hiszen egy olyan májgyulladásról van szó, amely minden tizedik esetben csak transzplantációval volt gyógyítható.

A májgyulladásos betegség első tünetei hasonlíthatnak az enyhe hasmenéses betegségekhez, de a már említett sárga szín egyértelmű különbség.

"A tisztaság minden fertőzéstől véd" - összegzett Havasi Katalin, utalva a Covid-járvány kapcsán már megismert higiéniai fontosságra.

Hogy Románia mennyire "van messze" a fertőzés szempontjából, arról azt mondta, "most még azt sem tudjuk, hogy nem valamilyen környezeti tényező váltja-e ki", nincs a betegségnek egy jól körülhatárolható oka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában elismerte, hogy amerikai elnökké választása esetén nehéz lesz együtt dolgozni Donald Trumppal, de Ukrajna fel van készülve erre. A CNN értesülése szerint Zelenszkij és Trump telefonon fog beszélgetni egymással pénteken. Felvételek szerint kigyulladt a Jekatyerinburgban található Uraltranszmash katonai ipari komplexum, amely az egyetlen olyan vállalkozás Oroszországban, amely önjáró tarackokat gyárt. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, szóba sem jöhet, hogy Németország még az ukrán légtérben lőjön le orosz rakétákat, ahogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×