eur:
394.31
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems
Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

A daganatos betegségek kezelése is megsínylette a koronavírust

Százmillió szűrővizsgálat maradt el és a páciensek felének késett a kezelése a pandémia miatt 17 európai országban. Sok lehet a felderítetlen rákbetegség - európai adatok néhány ország példájával.

A belfasti Queen's University és az Európai Rákellenes Szervezet közös elemzése szerint miközben a pandémiával küzdöttünk, új egészségügyi krízis felé rohant a világ. A kórházak és egészségügyi központok kontinens-szerte halasztottak el vagy töröltek kezeléseket és műtéteket, mivel a daganatos betegek nagyon nagy rizikónak vannak kitéve, ha koronavírussal fertőződnek meg.

"A koronavírus jelentős hiányosságokat tárt fel egészségügyi rendszereinkben, de általános hatása a rákbetegek ellátására az európai országokban még nem ismert"

- mondta Mark Lawler, a belfasti Queen's University Belfast digitális egészségügyi professzora és az Európai Rákszervezetnek a Covid-19 rákbetegségre gyakorolt hatásával foglalkozó speciális hálózatának társelnöke.

"Olyan felhasználóbarát adateszközt fejlesztettünk ki, amely segít felmérni a rákbetegek ellátásában jelentkező kihívásokat és egyenlőtlenségeket, amelyeket az európai országok a világjárvány idején tapasztaltak" - tette hozzá. A pandémia hatása a daganatos betegek diagnosztizálására és kezelésre nem elhanyagolható, a rákbetegek ugyanis nem tudnak várni.

A kutatók remélik, hogy az adataik teljesebb képet adnak majd erről a helyzetről.

Összesen 17 európai ország 200 forrásából gyűjtöttek adatokat, melyek összefésülése után az látszik, hogy

a becslések szerint 100 millió szűrővizsgálatot nem végeztek el, miközben a rákos betegek akár felét is érinthette a kezelés késése.

Sőt, akár 1 millió európai is élhet még nem diagnosztizált rákkal.

A Euronews cikke a Data Navigator adatai alapján, egyes országok helyzetén keresztül nyújt képet arról, hol milyen mélységben érintette a pandémia a betegek ellátását.

Ausztria

A korai emlőrákszűrés két hónapos felfüggesztése miatt a 2020 áprilisában és májusában elvégzett szűrések száma 70 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az emlő- és nőgyógyászati rákos megbetegedések új diagnózisai 2020 áprilisában felére csökkentek 2019-hez képest.

Belgium

Belgium volt az egyik legsúlyosabban érintett ország az első hullám alatt, ami a rákbeteg-ellátásban is súlyos fennakadást okozott. A rákszűrések száma 81 százalékkal csökkent, a rákdiagnózisoké pedig 44 százalékkal. A rákbetegek mintegy 11 százalékának késett a kemoterápiás kezelése.

Franciaország

2020 áprilisában 42 százalékkal csökkent a rákdiagnózisok száma az előző évhez képest. Csak 2020-ban 93 ezer nem diagnosztizált rákos eset lehetett becslések szerint. A műtéti lemaradás 60 napos, a kemoterápiák késése pedig 200 napos volt.

Lengyelország

Különösen az emlőrákos ellátások csökkentek. A 2020 áprilisában és májusában elvégzett mammográfiás vizsgálatok száma 94 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Románia

A Romániából származó adatok korlátozottak, de a kutatók megállapították, hogy a rákbetegek 77,5 százalékának nehézséget okozott a pandémia alatt a szükséges orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, míg a rákbetegek kórházi felvételei 61 százalékkal csökkentek.

Spanyolország

A járvány előtti időszakhoz képest 2020-ban 38 százalékkal kevesebb tüdőrákos esetet diagnosztizáltak. 2020-ban 57 százalékkal kevesebb szűrővizsgálatot végeztek az előző évhez képest, míg a daganatbiopsziák száma 41 százalékkal csökkent. A vastagbélrák kezelésére szolgáló műtétek terén tavaly 30 napos lemaradás alakult ki.

Egyesült Királyság

Közel egymillió embernél tapasztalható valamilyen fennakadás a kezelésében a koronavírus miatt. A Breast Cancer Now nevű jótékonysági szervezet szerint az emlőrákszűréseket különösen súlyosan érintette a 986 000-re becsült számú lemondott időpont. Idén áprilisban 4,6 millió ember várt műtétre,

közülük 300 ezren több mint egy éve.

A halálozás minden ráktípusban növekedést mutat: 9,6 százalékkal nőtt azon mellrákos betegek halálozásának száma, akiknél a diagnózist az elmúlt öt évben állították fel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×