eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Rusvai Miklós megerősítette: jók a vakcinák a delta plusz ellen

A virológus az oltások "keverésének" híveként részletesen beszélt az InfoRádióban arról, milyen oltásra milyen a legjobb.

Abban valóban van eltérés az orvosok között, hogy ki mire mit ajánl harmadik oltásnak, abban azonban teljes az egyetértés, hogy az oltást fel kell venni – mondta el kérdésünkre Rusvai Miklós virológus, víruskutató.

"Minden intézkedés segíti a járvány terjedésének lassulását, a cél, hogy ellaposítsuk a járványgörbét, az egészségügy kapacitását ne haladja meg az arra rászorultak száma – hangsúlyozta.

A már Magyarországon megjelent delta+ vírusmutánsról szólva elmondta, "minimális változás történt a delta variánshoz képest", tehát semmiképpen nem befolyásolja a vakcinák hatékonyságát.

"Terjedőképesebb egy kicsit, azt még a felmérések nem igazolták, hogy azért okoz-e gyakrabban fertőzést fiataloknál, gyerekeknél, mert az idősebb korosztály átoltottsága magasabb, vagy pedig valóban erősebb a kórokozó-képessége."

A harmadik oltást felvenni készülőknek azt üzeni, ő személy szerint a "vakcinamixelés híve", tehát

mRNS-vakcinára vektort, vektorra lehetőleg mRNS-t kérjenek az oltakozók.

"Az inaktivált vírust tartalmazó vakcina tulajdonképpen bármelyikre adható, annak a legkevesebb a mellékhatása is" – tette hozzá Rusvai Miklós, nyomatékosan megerősítve, hogy a vakcinánál nincs hatékonyabb fegyver a koronavírus ellen.

Elmondta még, igazán jó immunitás akkor alakul ki az emberben, ha felvette a vakcinát, és utána meg is fertőződött, ilyenkor ugyanis nyálkahártya-immunitás is kialakul.

"Aki vakcinázás után megfertőződött, azoknál 6 hónapot nyugodtan lehet várni az újabb oltással"

– tanácsolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×