eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikipédia

Több mint száz éves hamufelhő közeledte miatt figyelmeztetnek a kutatók

Egy több mint száz évvel ezelőtti vulkánkitörés hamufelhőjét sodorja a szél az alaszkai Kodiak-sziget felé. A felhő, melyről vulkánkutatók adtak ki figyelmeztetést, a Novarupta nevű vulkán 1912-es erőteljes kitöréséből származik. A repülőgépeknél lehet gond.

Az Alaszkai-félszigeten lévő vulkán ma is látható vulkáni hamut hagyott hátra. A laza hamu a Katmai Nemzeti Park és Rezervátum és a Tízezer Füst Völgye (Valley of Ten Thousand Smokes) nevű területen található, innen kapták fel az erős északnyugati szelek.

"Az év ezen időszakában általában ezek az északnyugati szelek lejutnak a katmai régióba, felkapják az 1912-es kitörés óta leülepedett hamut és nagy magasságokba emelik" - mondta Hans Schwaiger, az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) geofizikusa.

A szél várhatóan 160 kilométeres távolságba délkeletre, a Kodiak-sziget felé viszi a hamut. A repülőgépeknek légi riasztást adtak ki. A tudósok becslései szerint a hamufelhő nagyjából legfeljebb 2100 méterre emelkedik. A közeli lakott területeknél ez a hamuesőt okozhat.

A világ egyik legnagyobb vulkánkitörése volt a Novaruptáé: 1912. június 6-án kezdődött, három napon át tartott, a vulkáni hamut mintegy 30 ezer méter magasra lökte fel. A földtani intézet becslései szerint 15 köbkilométernyi magma lökődött ki. Ez volt a 20. század legerőteljesebb kitörése.

A hamu a Tízezer Füst Völgyében ülepedett le, helyenként mintegy 180 méteres vastagságban.

A Kodiak-szigeten, mely csak repülőgépen és kompon megközelíthető, mintegy 13 ezren élnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×