eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szennyezett levegő a spermaszámot is befolyásolja

Az agyban zajló gyulladásos folyamat, melyért a szennyezet levegő felel, csökkentheti a spermaszámot.

Régóta ismert, hogy sokféle betegség és állapot kialakulásáért tehető felelőssé a szennyezett levegő: ezek közt van az elhízás, a diabétesz és a meddőség is. Az állapotokat a MedicalXpress cikke szerint a szennyezett levegőt érzékelve stresszüzeneteket küldő agyműködés okozza.

A Marylandi Egyetem kutatói most azt a felfedezést tették, hogy egerekben a szennyezett levegő csökkenti a spermaszámot is, egy agyi gyulladásos folyamat elindításával.

"Eredményeink azt mutatták, hogy a légszennyezés okozta károkat - a spermiumok számát illetően - orvosolni lehet egy, az egerek agyában levő gyulladásos marker eltávolításával, ami arra utal, hogy képesek lehetünk olyan terápiák kifejlesztésére, amelyek megelőzhetik vagy visszafordíthatják a légszennyezés termékenységre gyakorolt káros hatásait" - mondta Csekang Jing, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem orvostudományi tanszékének adjunktusa.

A Föld népességének nagy rész érintett

Az elmúlt évtizedek során világszerte megfigyelték a spermaszám csökkenését a férfiaknál: ennek magyarázatát kutatják a tudósok.

A világ lakosságának 92 százaléka él olyan területen, ahol a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom részecskék szintje a levegőben meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott minimális biztonsági előírásokat - állapította meg a tanulmány.

A részecskéket az autók kipufogói, a gyárak, az erdőtüzek és a szilárd tüzelés bocsájtja ki.

Azt már korábbi kutatások megállapították, hogy a szennyezett levegőnek való kitettség nem minden alkalommal okoz gyulladást a herékben az egereknél. Ez arra utalt, hogy másféle mechanizmusok állhatnak a jelenség hátterében.

Egyértelmű a következtetés

A kutatócsapat egészséges egerek mellett olyan egereket tenyésztett ki, amelyek nem rendelkeztek az agyban lévő gyulladást jelző IKK2 markerrel. Az állatokat szennyezett levegőnek tették ki, majd megmérték spermaszámukat. Az eredmény egyértelmű volt: az

IKK2 nélküli állatokban nem fordult elő spermaszámcsökkenés.

A vizsgálat második lépéseként a kutatók eltávolították az IKK2 markereket bizonyos neuronokból, hogy pontosabban meghatározzák, hogyan vezet a légszennyezés a spermiumok számának csökkenéséhez. Azt találták, hogy egy bizonyos neuronfajta, amely jellemzően az alvási ciklushoz és az elhízáshoz kapcsolódik, felelős a légszennyezés miatt csökkent spermiumszámért. Ezek az idegsejtek jellemzően a hipotalamuszban találhatók, az agynak abban a részében, amely az éhséget, a szomjúságot és a nemi vágyat szabályozza.

Más bajok is hasonlóképp alakulhatnak ki

A hipotalamusz együttműködik az agyalapi miriggyel is, amely olyan hormonokat állít elő, amelyek közvetlenül kommunikálnak a nemzőszervekkel.

"Tökéletesen érthető, hogy a hipotalamusz neuronjai a bűnösök,

állandósítva az alacsony spermiumszámot eredményező gyulladásos választ, mivel tudjuk, hogy a hipotalamusz az agy és a reproduktív rendszer közötti fő útvonalkapcsolat" - mondta Csekang Jing.

A kutatók szerint magas vérnyomás, cukorbetegség és szívbetegség is lehet a légszennyezés okozta agyi gyulladás következménye.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×