eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevő a disznóból készült kolbászokat szagolja az I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon a Nyíregyházához tartozó Sóstói Múzeumfaluban 2018. február 17-én.
Nyitókép: Balázs Attila

Új módszerrel kezelnék a koronavírus okozta szaglásvesztést

A szaglásvesztésen és a fantomszagok érzékelésén is javíthat az orrba cseppentett A-vitamin brit kutatók szerint.

Tizenkét hetes kísérletben vizsgálódik a University of East Anglia (UAE), melyben a páciensek egy része A-vitamin cseppeket kap majd, míg mások kezelésben nem részesülnek, viszont arra fogják őket kérni, hogy különböző karakteres illatú dolgokat szagoljanak meg, például rózsát vagy akár romlott tojást. MR-rel ellenőrzik majd, hogy a vitaminnak sikerült-e a sérült szaglóutakra vagy szaglóidegekre hatnia – írta a BBC.

A szaglás elvesztése és a fantomszagok észlelése a koronavírus jellegzetes tünete, de más állapotok, mint a nátha is, okozhatnak hasonló jelenséget. A legtöbben néhány hét alatt túljutnak az állapoton, de vannak olyanok is, akiknél nem tér vissza a normál szaglás.

A 29 éves Lina Aldani parozmiában, azaz megváltozott szagérzékelésben szenved, mióta leküzdötte a koronavírust.

A csapvíz szaga számára olyan, mintha mi mocsár vagy csatorna szagát éreznénk.

A koriander illatát dezodorszerűnek érzi, a tojásét pedig, holott ez volt korábban kedvenc étele, égett guminak.

"A szaglást természetesnek veszi az embert, borzalmas volt elvesztenem ezt az érzékemet. Nagy mértékben hatott arra, mit tudok megenni és mit nem. Egyes típusú ételeket nem tudok többé elfogyasztani, ez nagyon zavaró" – fogalmazott.

Nehézségek a mindennapokban

Mindezen felül az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a fogmosás vagy a zuhanyzás is kellemetlenné váltak számára, később azonban szerencsére elkezdett javulni az állapota, és trükkökre is rátalált.

"Ha citromot vagy csilit teszek az ételbe, az sokat javít az ízén. Sokat kísérleteztem biztonságos ízekkel is, amelyektől nem volt hányingerem. Kreatívnak kellett lennem, hogy megfelelő mennyiségben vigyek be minden tápanyagot" – mondta.

Túl sok A-vitamin árthat

Carl Philpott, az UEA Norwich Medical School és a James Paget University Hospitals NHS Trust munkatársa, a kutatás vezetője szerint a betegek agyában a sérült szaglópályák mérete és aktivitása megnő-e, ha A-vitaminos orrcseppekkel kezelik őket.

"A szaglógumó – az orr feletti terület, ahol a szaglóidegek egyesülnek és az agyhoz kapcsolódnak – méretének változását fogjuk vizsgálni, megvizsgáljuk továbbá az agy azon területeinek aktivitását is, amelyek a szagok felismeréséhez kapcsolódnak" – árulta el módszerükről.

Az A-vitamin, más néven retinol segít fenntartani a szervezet védekezőképességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben, támogatja a látást, különösen gyenge fényviszonyok közt, illetve a bőrt és a test egyes részeinek, köztük az orr nyálkahártyáját is segíti. Számos tejtermék, valamint egyes zöldségek tartalmazzák ezt a zsírban oldódó vitamint, melynek túlzott mértékű szedése káros is lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×