INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

aszteroida

bennu

becsapódás

A NASA tizenkét PolyCam-felvételből összeállított mozaikképe a Bennu aszteroidáról, amelyeket az OSIRIS-Rex kisbolygókutató űrszonda készített 24 kilométer távolságra a földközeli kisbolygótól 2019. december 2-án. A szonda a tervek szerint 2020. október 21-én megérinti a Bennu felszínét, hogy abból mintát vegyen. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államok mintát próbál begyűjteni egy aszteroida felszínéről.

Nagyobb egy aszteroidabecsapódás valószínűsége, mint eddig hittük

Infostart

Az elmúlt kétszáz évben jelentősen nőtt annak esélye, hogy a Bennu aszzeroida becsapódjon bolygónkba.

Az Osiris-Rex 2018 óta vizsgálja a Bennut, most pedig visszatér a Földre, miután kőzet- és pormintákat gyűjtött. A NASA űrhajója sokat segít a kutatóknak abban, hogy megértsék, mi várható a jövőben a Bennu mozgásában.

Ez az aszteroida jelenti a legnagyobb veszélyt a bolygóra az űrben található aszteroidák közül: korábban 2700 az egyhez volt az esélye annak, hogy becsapódik abba, ezt mostanra 1750 az egyhezre csökkent.

2184 szeptember 24-én kerül majd igazán nagy veszélybe adataik szerint Földünk,

írja a Sky News.

Az Osiris-Rex 2023-ra érhet vissza a Földre, ekkor kezdhetik meg a tudósok az általa gyűjtött minták vizsgálatát. Az űrhajó 2019-ben készítette el az eddigi legközelebbi fotót a Bennuról, Az égitest egyébként hatévente kerül a Föld közelébe, és egyik a Naprendszer két legismertebben nagy veszélyt jelentő aszteroidájának.

Az Osiris-.Rex két éven át gyűjtött adatot a Bennuról, ezek megfelelő segítséget jelentenek abban, hogy az aszteroida Föld körüli pályája felrajzolhatóvá váljon a következő évszázadokra. A Bennu

már 2135-ben közel kerül majd bolygónkhoz,

de ekkor még nem számítanak a kutatók valódi veszélyre. Ekkor azonban meg kell ismerniük annak pontos pályáját, hogy számításokat végezhessenek azzal kapcsolatosan, hogy a Föld gravitációja hogyan hathat arra, esetlegesen befolyásolva a későbbi közeli elhaladást.

A Bennu 550 méter átmérőjű aszteroida, amely több milliárd éves is lehet. A gravitáció mellett a napsütés is változtathat pályáján. Nevét egy ősi egyiptomi istenség után kapta.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018