eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A NASA tizenkét PolyCam-felvételből összeállított mozaikképe a Bennu aszteroidáról, amelyeket az OSIRIS-Rex kisbolygókutató űrszonda készített 24 kilométer távolságra a földközeli kisbolygótól 2019. december 2-án. A szonda a tervek szerint 2020. október 21-én megérinti a Bennu felszínét, hogy abból mintát vegyen. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államok mintát próbál begyűjteni egy aszteroida felszínéről.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona

Nagyobb egy aszteroidabecsapódás valószínűsége, mint eddig hittük

Az elmúlt kétszáz évben jelentősen nőtt annak esélye, hogy a Bennu aszzeroida becsapódjon bolygónkba.

Az Osiris-Rex 2018 óta vizsgálja a Bennut, most pedig visszatér a Földre, miután kőzet- és pormintákat gyűjtött. A NASA űrhajója sokat segít a kutatóknak abban, hogy megértsék, mi várható a jövőben a Bennu mozgásában.

Ez az aszteroida jelenti a legnagyobb veszélyt a bolygóra az űrben található aszteroidák közül: korábban 2700 az egyhez volt az esélye annak, hogy becsapódik abba, ezt mostanra 1750 az egyhezre csökkent.

2184 szeptember 24-én kerül majd igazán nagy veszélybe adataik szerint Földünk,

írja a Sky News.

Az Osiris-Rex 2023-ra érhet vissza a Földre, ekkor kezdhetik meg a tudósok az általa gyűjtött minták vizsgálatát. Az űrhajó 2019-ben készítette el az eddigi legközelebbi fotót a Bennuról, Az égitest egyébként hatévente kerül a Föld közelébe, és egyik a Naprendszer két legismertebben nagy veszélyt jelentő aszteroidájának.

Az Osiris-.Rex két éven át gyűjtött adatot a Bennuról, ezek megfelelő segítséget jelentenek abban, hogy az aszteroida Föld körüli pályája felrajzolhatóvá váljon a következő évszázadokra. A Bennu

már 2135-ben közel kerül majd bolygónkhoz,

de ekkor még nem számítanak a kutatók valódi veszélyre. Ekkor azonban meg kell ismerniük annak pontos pályáját, hogy számításokat végezhessenek azzal kapcsolatosan, hogy a Föld gravitációja hogyan hathat arra, esetlegesen befolyásolva a későbbi közeli elhaladást.

A Bennu 550 méter átmérőjű aszteroida, amely több milliárd éves is lehet. A gravitáció mellett a napsütés is változtathat pályáján. Nevét egy ősi egyiptomi istenség után kapta.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×