eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
female lab technician doing research with a microscope in the lab. coronavirus
Nyitókép: appledesign/Getty Images

A belélegezhető oltás egy adagban is védhet

Két amerikai egyetem kísérletezik egyadagos, belélegezhető oltással, amely megakadályozta az új koronavírus terjedését állatkísérletekben.

Az oltás, amely a kísérletekben egerek esetében akadályozta meg a vírus átadását, normál hűtőszekrényben három hónapon át tárolható, és nem injekció formájában adják be, hanem orron át belélegezhető – írja a MedicalXpress.

"A jelenleg rendelkezésre álló koronavírus elleni vakcinák nagyon hatékonyak, de a világ népességének többsége még mindig nem oltott, és égető szükség van több olyan vakcinára, amelyek könnyen használhatók és hatékonyan megállítják a betegséget és az átvitelt" – fogalmazott Paul McCray, az UI Carver College of Medicine gyermekgyógyászat-tüdőgyógyászat, valamint mikrobiológia és immunológia professzora, a tanulmány társszerzője.

"Ha ez az új koronavírus elleni vakcina hatásosnak bizonyul, akkor segíthet meggátolni a SARS-CoV-2 terjedését, egyúttal

segíthet megfékezni a világjárványt"

– tette hozzá.

Biao He, a tanulmány társszerzője hozzátette: két évtizede foglalkoznak belélegezhető oltásokkal, és már a járvány kezdetén megkezdték a platform koronavírus elleni védelemre történő átalakítását. Korai eredményeik nagyon kecsegtetőek, mivel nemcsak a megbetegedés, de a fertőzés átadása ellen is védelmet nyújt tanúságuk szerint az oltás.

Influenzavírust használtak

A kísérleti vakcina egy ártalmatlan parainfluenza-vírus, a PIV5 segítségével juttatja a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét a sejtekbe, ahol az olyan immunválaszt vált ki, amely véd a fertőzés ellen. A PIV5 a közönséges náthavírusokkal rokon, könnyen megfertőz különböző emlősöket, köztük az embert is, anélkül, hogy jelentős betegséget okozna. A kutatócsoport korábban már kimutatta, hogy ez a vakcinaplatform teljes mértékben meg tudja védeni a kísérleti állatokat egy másik veszélyes koronavírusos betegségtől, a közel-keleti légúti szindrómától (MERS).

A belélegezhető PIV5 vakcina az orrjáratokat és légutakat bélelő nyálkahártyasejteket célozza.

Ezek a sejtek a SARS-CoV-2 fertőzés fő belépési pontjai, a vírus korai szaporodásának helyszínei. Az ezekben a sejtekben termelődő vírus mélyebben behatolhat a tüdőbe és más szervekbe, ami súlyosabb betegséghez vezethet. A vírus könnyen terjed kilégzéssel, lehetővé téve a fertőzött személyről másokra történő átvitelt.

Hatása megfelelő

A tanulmány kimutatta, hogy a vakcina lokalizált immunválaszt váltott ki antitestek és sejtes immunitást képében, amely teljes mértékben megvédte az egereket a SARS-CoV-2-őltő A vakcina görényekben is megakadályozta a fertőzést és a megbetegedést, és úgy tűnik, hogy megakadályozta a koronavírus átadását a fertőzött görényekből védtelen társaikra.

Az oltásnak számos előnye lehet, ha humán kísérletekben is sikerül bizonyítania: egyet adag szükséges belőle, a szúrástól félőknek sincsen aggódni valója miatta, és tárolása is sokkal egyszerűbb, mint számos más elérhető vakcináé. Mindezek felett a fertőzés átadásának megelőzése teszi nagyon egyedivé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×