eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Elszámolta magát az emberiség a klímaváltozás ügyében

A ma célja még az, hogy 1,5 fokon belül legyen a felmelegedés mértéke az évszázad végére – kiderült, mennyire irreális ez a cél.

Az évszázad végére 2,4 Celsius-fokkal fog melegedni a Föld a legújabb becslések szerint, ha minden tervezett klímavédelmi intézkedés megtörténik. Ez jóval magasabb érték, mint a kitűzött 1,5 Celsius-fokos emelkedés.

Az új prognózist a Climate Action Tracker (CAT) elemzési projekt keretében állították fel, az eredményeket Niklas Höhne klímakutató kedden mutatta be a német környezetvédelmi miniszterrel, Svenja Schulzéval Berlinben a 12. Petersbergi klímadialógus alkalmából.

Bár optimista forgatókönyvvel dolgoztak, a kutatók szerint ha nem születnek tervek a klímaváltozás mérséklését célzó további intézkedésekre,

2100-ra akár 2,9 Celsius-fokkal is emelkedhet a hőmérséklet.

Ha az emisszió visszafogására újabb intézkedéseket hoznak, a melegedés mértéke akkor is 2 Celsius-fok lehet.

Jelenleg 131 állam tűzte ki célul, hogy klímasemlegessé válik. Ez "egyértelműen kritikus tömeget" jelent, a globális üvegházhatású gázkibocsátás 73 százalékát fedik le ezzel.

A 2015-ös párizsi egyezmény céljainak eléréséhez ugyanakkor a század végére 1,5 Celsius-fokban kellene mérsékelni a hőmérséklet emelkedését. Ehhez a CAT ismeretei alapján 2030-ig a globális emisszió mértékét felére kellene csökkenteni.

Jelenleg azonban nem efelé haladunk Höhne szerint. "Hatalmas szakadék tátong az igények és a valóság között" - vélte a kutató.

Egyes országok, például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Argentína ambiciózus klímacélokat tűzött ki. Mások ellenben, mint Ausztrália és Brazília, elmaradnak az elvárásoktól.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×