INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

északi-sarkvidék

globális felmelegedés

jégsapka

Grönland, 2018. március 28.A norvég parti őrség által közreadott képen a parti őrség KV Svalbard jégtörőjének matrózai jégtáblán futballoznak az északi sarkvidéken, Grönland közelében 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Norvég parti őrség/Marius Vagenes Villanger)

Ördögi kör olvasztja rohamosan az Északi-sarkvidék jegét

Infostart / MTI

Semmi okunk a derűre: a jégsapka egyre kisebb, a környező tengerek vize egyre melegebb, és a negatív hatások egymást erősítik.

Az északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén a kutatók, akik szerint a szokatlanul meleg óceánvíz lassítja a jégtakaró újraképződését.

"Az északi-sarkvidéki tengeri jég idei októberi kiterjedése lesz az eddigi legkisebb és a tengeri jég növekedési üteme is lassabb a szokásosnál" – mondta Rasmus Tonboe, a Dán Meteorológiai Intézet (DMI) kutatója, emlékeztetve arra, hogy a térségben 1979 óta követik nyomon a jégkiterjedés változásait.

Az előzetes műholdas adatok szerint a tengeri jég kiterjedése 6,5 millió négyzetkilométer volt október 27-én.

Az északi-sarkvidéki tengeri jég egy része elolvad nyaranta. Az évenkénti legkisebb kiterjedése nagyjából 5 millió négyzetkilométer, majd a jég újraképződik és telente hozzávetőlegesen 15 millió négyzetkilométerre nő. A melegebb hőmérséklet hatására azonban a nyári és a téli jégkiterjedés is csökken.

Az elmúlt tíz évre vonatkozóan a mérések 8,2 százalékos csökkenést mutatnak az októberi jégkiterjedésben.

A szakemberek idén szeptemberben mérték az északi-sarkvidéki tengeri jég 2012 utáni második legkisebb kiterjedését. A szokásosnál melegebb óceánvíz pedig lassította a jég újraképződését októberben.

Az Északi-sarkvidék keleti részén,

Szibériától északra a vízhőmérséklet 2-4 Celsius-fokkal, míg a Baffin-öbölben 1-2 Celsius-fokkal melegebb a szokásosnál.

Az 1990-es évek óta az Északi-sarkvidék kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

Tonboe szerint az elmúlt években egy "ördögi kör" alakult ki a térségben: a jégmentes időszak meghosszabbodásával a nap hosszabb ideig melegíti a tengert, aminek eredményeként a telek megrövidülnek és ezért a jég nem vastagszik meg annyira, mint régen.

A kutatók szerint mivel az olvadó jég már az óceánban van, ezért nem járul hozzá közvetlenül a tengerszint-emelkedéshez.

Claire Parkinson, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) klímakutatója szerint azonban, ahogy a jég eltűnik, a napfényt "elnyeli az óceán, ami tovább melegíti a Földet".

A jelenlegi légköri szén-dioxid-koncentráció mellett az északi-sarkvidéki tengeri jég elolvadása 0,2 Celsius-fokkal növelné a globális átlaghőmérsékletet

Nyitókép: MARIUS VAGENES VILLANGER HANDOUT
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018