eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla
Férfi sétál át az elnéptelenedett New York-i Times Square-en 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására New York állam kormányzója elrendelte a vendéglátóhelyek, mozik, szórakozóhelyek zárva tartását, az éttermek csak elvitelre és házhozszállítással szolgálhatják ki a vásárlókat. Donald Trump amerikai elnök előző nap azt nyilatkozta, hogy a New York államban kialakult járványhelyzet a legsúlyosabb az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Fontos figyelmeztetést adtak ki tudósok

Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra - állítja a Science című folyóiratban megjelent tanulmányában az amerikai Harvard Egyetem egyik tudóscsoportja.

A járványügyi szakemberekből, biológusokból, orvosokból álló csoport videokonferencián is ismertette kutatási eredményeit, amelyek szerint szakaszosan és különböző intenzitással, de továbbra is szükség lesz a társadalmi távolságtartásra annak érdekében, hogy ne törjön ki ismét az új típusú koronavírus járványa.

A tudósok modellezték a mostani járványt. Abból a feltételezésből indultak ki, hogy ez is idényjellegű, mint a koronavírus többi fajtája által okozott vagy akár az egyszerű influenza. Csakhogy a szimulációs kísérleteknél kiderült a többi között az is, hogy az új típusú koronavírusnak, a SARS-Cov-2-nek több ismeretlen jellemzője van. Így például

még nem sikerült megállapítani, hogy az egyszer már felgyógyult betegnél kialakul-e immunitás, és ha igen, mennyi ideig tart.

"A társadalmi távolságtartás időnkénti bevezetése valószínűleg nem lesz elégséges ahhoz, hogy a SARS-Cov-2 vírus az Egyesült Államokban megmaradjon a kórházak intenzív osztályain belül" - mondta Stephen Kissler biokémikus és matematikus. Hozzáfűzte:

gyógyszerek és hatékony kezelések hiányában "a társadalmi távolságtartásra kétségtelenül szükség lesz".

A kutatócsoport tagjai szerint a távolságtartás gyakorlatát csakis akkor lehet majd mellőzni, amikor felfedezték a hatékony kezelési módszereket vagy a megfelelő védőoltást. Addig a járvány fellángolásának elkerülésére - változó helyeken és változó időtartammal - muszáj lesz fenntartani ezt a gyakorlatot.

Marc Lipsitch járványügyi szakember arról beszélt, hogy a távolságtartás felfüggesztése közötti időszakokban a koronavírus-járvány nemcsak fellángol, hanem a korábbinál minden alkalommal hevesebb és pusztítóbb lesz, és a vírus egyre szélesebb körben - köztük egészen fiatalok között is - szedi majd áldozatait. Ez azonban a szakember szerint lehetővé teheti a népesség csoportimmunitásának vagy a kollektív immunitásnak a kialakulását is.

A tudósok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlzó társadalmi távolságtartás káros is lehet, mert megakadályozza a kollektív immunitás kialakulását.

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el - erre a következtetésre jutottak a Harvard Egyetem kutatói.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×