eur:
395.14
usd:
364.29
bux:
65632.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Elképesztő dolgot észlelt az űrszonda a Marson

Gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) április 6-án, ez az első marsrengés, amelyet a műszer jelzett - közölte kedden a francia űrkutatási ügynökség, a Cnes.

"Elképesztő, hogy végre van jele annak, hogy a Marson létezik szeizmikus aktivitás.

Hónapok óta várunk az első marsrengés észlelésére"

- írta Philippe Lognonné, a párizsi Institute de Physique du Globe kutatója, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer "atyja".

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az Insight amerikai robotgeológus űrszonda, amely később egy kúpalakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérsékletingadozástól

A védőpajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől és ezáltal "szennyezett" adatokat gyűjtsön. A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak és tanulmányozhassák az úgynevezett marsrengéseket. Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

Bruce Banerrdt, a NASA tudományos programvezetője szerint a marrengést a misszió 128. marsi napján észlelte a műszer. Most a tudósokon a sor, hogy megerősítsék, valóban a vörös bolygó belsejéből eredő mozgásról van szó, nem hibás észlelésről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×