eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Százkilós darabok is becsapódhatnak a Mennyei Palotából

Százkilós darabok is becsapódhatnak a Mennyei Palotából

Március 29. és április 9. között fog a Földre zuhanni az irányíthatatlanná vált, "Mennyei Palota 1" elnevezésű kínai űrállomás, legalábbis azok a darabjai, amelyek nem égnek el a légkörben. A becsapódás pontos helyét csak az esemény előtt néhány órával tudják megmondani a tudósok - mondta Zsombok Gábor, a Magyar Asztronautikai Társaság tagja.

Az űrállomás fele valószínűleg elég a légkörben, de vannak olyan darabjai, amelyek átvészelik a visszaérkezést. A hajtóműblokkok, az üzemanyagtartályok túl szokták élni,

száz kilogrammos darabok is előfordulhatnak majd

- mondta az InfoRádióban Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora.

A becsapódás pontos helyét nem lehet előrejelezni, egyelőre annyit lehet tudni, hogy az űrállomás olyan pályán kering, amelynek az egyenlítőhöz képest a hajlásszöge 43 fok, tehát az egyenlítőtől északra és délre 43 fokra bárhol lezuhanhat.

Magyarország ettől északabbra helyezkedik el, ezért nem vagyunk érintettek.

Ellentétben több dél-európai állammal, mint Spanyolország, Olaszország, Görögország, Bulgária, Macedónia, de a szakértő szerint nagy valószínűséggel lakatlan helyre fog becsapódni.

"Csak pár órával előtte tudják jelezni, hogy hová fog becsapódni, mert elsősorban a felső légkör sűrűségétől függ, hogy a 250 kilométeres magasságból ennyi idő alatt hová tér vissza" - mondta Zsombok Gábor, és hozzátette, több száz vagy akár ezer kilométeres nagyságú övezet is lehet, ahol a roncsdarabok szétszóródnak. Nagyjából akkora kárt tudnak okozni,

mintha egy felhőkarcoló tetejéről dobálnák le ezeket a darabokat. 

A legtöbb űreszköz mérgező komponenseket használ a hajtűműveihez, és ez veszélyes lehet, ezért nem szabad megérinteni a roncsokat.

A legnagyobb irányítatlan tárgy, amely a világűrből visszaérkezett, 1979-ben a több mint hetventonnás amerikai Skylab űrállomás volt, és több ezer kilométeren szóródott szét Ausztrália sivatagos területein.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×