eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Robot szimatolja ki a fertőzést

Az égési sérülésekhez gyakran társul bakteriális fertőzés, amelynek mielőbbi kórismézése és kezelése életfontosságú a betegek további sorsa szempontjából: a diagnosztizálást segítheti egy nemzetközi konzorcium által kifejlesztett elektronikus orr, amely képes "kiszimatolni" a kórokozókat az általuk kibocsátott parányi mennyiségű illőanyagok alapján.

Angol, litván, német és olasz kutatók vettek részt az Európai Unió által finanszírozott Woundmonitor (sebmonitor) elnevezésű projektben. A tudósok első lépésként azokat a baktériumokat azonosították, amelyek leggyakrabban okozzák az égési sebek felülfertőződését - olvasható a PhysOrg című tudományos hírportálon.

"A kutatást végül három fő kórokozótípusra szűkítettük: a Staphylococcus, Streptococcus és Pseudomonas hét-hét törzsét vizsgáltuk. Ezek a kórokozók okozzák az égési sérülésekhez társuló fertőzések 80 százalékát. A fennmaradó 20 százalékot különböző más baktériumok vagy azok keveréke váltja ki, és az ilyen fertőzések igen nehezen reagálnak a kezelésre" - magyarázta a kutatásokat irányító Krishna Persaud, a Manchesteri Egyetem professzora.

A három baktérium hét-hét törzsét laboratóriumban tenyésztették, majd minden egyes kórokozó esetében megpróbálták azonosítani az általuk kibocsátott illóanyagokat. A továbbiakban az égési sérültek kötszereit, tamponjait vizsgálták meg, vajon felfedezhető-e rajtuk a keresett vegyi anyagok. Mint kiderült, minden egyes baktériumtörzs egyedi markerekkel rendelkezett.

"Szerencsések voltunk, sikerült azonosítani azokat a vegyületeket, amelyek az általunk vizsgált baktériumtörzsekre voltak jellemzőek" - hangsúlyozta Persaud professzor.

Mivel a baktériumok által kibocsátott illóanyagok igen parányi mennyiségben kerülnek a levegőbe, a kutatók a szilárd fázisú mikroextrakció (SPME) módszerét alkalmazva koncentrálták a gázokat az adszorbensként szolgáló polimérszálon, majd az utóbbit elemzés céljából a detektorba helyezték.

"Képesek vagyunk elég egyszerűen megkülönböztetni a három baktériumtípust" - jegyezte meg a manchesteri professzor, hozzátéve, hogy a készülék az esetek 80 százalékában bizonyult eredményesnek.

Ugyanakkor eddig még nem voltak képesek azonosítani a "szuperbaktériumot", a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust (MRSA).

Már korábban is voltak kísérletek arra, hogy a gázérzékelő technológiák segítségével felismerjék a fertőzéseket, az eljárás azonban túl bonyolultnak bizonyult ahhoz, hogy a készülék elterjedhessen az orvosi gyakorlatban. A Woundmonitor program keretében kifejlesztett készülék viszont akkorra, mint egy nagyobb könyv, a használata pedig igen egyszerű, és a műszer néhány perc alatt elvégzi az elemzést, így Krishna Persaud reményei szerint meghonosodhat az egészségügyben.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×