eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új út az AIDS gyógyításához

Az AIDS végleges gyógyításához a gének átalakításán keresztül vezethet az út - jelentette ki a László Kórház AIDS-betegeket kezelő főorvosa azután, hogy Németországban egy leukémiás HIV-fertőzött páciens nemcsak vérképzőszervi rákjából, hanem az immunhiányos betegségből is kigyógyult a csontvelő-átültetése után.

Németországban csontvelő-átültetésen esett át egy leukémiás férfi, aki magában hordozta az AIDS betegséget előidéző HIV vírust. A műtét után 20 hónappal úgy tűnik, hogy a páciens nemcsak a vérrákból, hanem a HIV-fertőzésből is kigyógyult.

Ahogy Szlávik János, a László Kórház AIDS-betegeket kezelő főorvosa az InfoRádióban elmondta, az európai lakosság három százaléka hordoz magában egy olyan genetikai mutációt, amelynek következtében nem fertőződhet meg a HIV-vírussal, a fehérvérsejtjeiken ugyanis hiányzik egy receptor, amelynek következtében a vírus nem tud kapcsolódni azokhoz.

A leukémiás német férfin csak a csontvelő-átültetéstől várhatta a gyógyulását. A rendkívül kockázatos, 20-30 százalékos halálozási mutatójú beavatkozáshoz az orvosok az esetében egy olyan donort kerestek, aki rendelkezik a génmutációval.

A beavatkozás hatására megváltozott a páciens vérképzése, a férfi saját vérsejtjei teljesen elpusztultak, helyettük pedig olyanok termelődnek, amelyekhez a HIV vírus nem tud kapcsolódni. A beavatkozás 20 hónapja történt, azóta az orvosok semmi jelét nem találták a férfi szervezetében a HIV vírus jelenlétének.

Mindez nem jelenti, hogy az AIDS-betegek gyógyítására a csontvelő-átültetés lenne a járható út, a felfedezés azonban alapot ad egy másik eljárás kutatására. A megoldás a génterápia lehet, amellyel megelőzhető a betegség.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×