eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lencsevégre kapták a mitikus állatot - nézze meg!

Ötven éve nem látta senki, ezért azt hitték, hogy kihalt a zsiráf legközelebbi rokona, a farán zebraszerűen csíkozott okapi. Most Kongóban sikerült lencsevégre kapni.

A mondai unikornishoz kísértetiesen hasonló állatot kaptak lencsevégre a Kongói Demokratikus Köztársaság esőerdőjében a londoni zoológiai társaság munkatársai. A felvételek a Virunga Nemzeti Parkban készültek, ahol a polgárháború ellenére még élnek ilyen állatok.

A fekete nyelvű emlős, az okapi olyannyira a veszélyeztetett fajok közt szerepel, hogy sokan már kihaltként tartották számon. Legközelebbi rokona a zsiráf.

Az okapi nemcsak ritka, hanem igen félénk is. A nyugati világ nem is tudott a létezéséről, egészen a huszadik századi elejéig. Jelenleg három védett területen élnek példányai, ezek egyike az említett kongói nemzeti park.

Az okapit errefelé utoljára ötven éve látták. De 2006-ban a WWF környezetvédő világszervezet munkatársai megtalálták a nyomaikat a Semliki folyó partján.

Eddig három példányt azonosítottak, most azon dolgoznak, hogy felmérjék a populációt és annak élőhelyét. A gyakran polgárháború által sújtott területen az orvvadászat is veszélyezteti az állatokat. A közeli Beni városában piacán például lehet kapni a húsukat. Ha ez így folytatódik, pár éven belül kihalhat az okapi.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×