eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az ember pusztította ki Ausztrália legnagyobb állatait

A korábbi véleményekkel szemben nem a klímaváltozás, hanem az ember tevékenysége végzett több tízezer évvel ezelőtt Ausztrália legnagyobb állataival, például az erszényes oroszlánnal, valamint a ma élő rokonaiknál sokkal hatalmasabb kenguruval és wombattal - állapították meg ausztrál kutatók.

Az új elmélet felállításához egy szinte páratlanul gazdag leletanyag megtalálása vezetett. Dél-Ausztráliában, a Nullarbor-síkságon a kutatók hatalmas számban és változatosságban bukkantak növények és állatok megkövült maradványaira.

Az állatok mély barlangokban estek fogsága és pusztultak el 400-800 ezer évvel ezelőtt. A tudósok legkevesebb 69 emlős-, madár- és hüllőfajt azonosítottak, ezek fele mára már kihalt.

A fosszíliák között megtalálható egy hatalmas, 3 méter magas és 200 kilogrammos kengurué, valamint itt találtak rá az erszényes oroszlán első teljes csontvázára is. Utóbbi latin neve (Thy-lacoleo carnifex) után nevezték el a barlangokat Tylacoleo-barlangoknak, ahol a szakemberek 8, korábban ismeretlen kengurufajt, és egy hatalmas madarat (Leipoa gallinacea) is találtak.

Nem tetszett a környezet

Korábban a tudósok azt feltételezték, hogy ezek a nagytestű állatok az éghajlat szárazabbá válása miatt tűntek el, a maradványok elemzése során azonban arra jutottak, hogy ezeknek az állatoknak az életében a klíma éppolyan száraz volt, mint ma, így ez nem lehet valós magyarázat.

A kutatók így arra gyanakodnak, hogy a kihalási hullám felelőse az ember, amely 50 ezer évvel ezelőtt lépett először a legkisebb kontinens földjére. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az emberek gyakran gyújtottak bozóttüzeket, hogy átalakítsák a számukra kedvezőtlen tájat.

Ezek a bozóttüzek annyira radikálisan átalakították a környezetet, és elszegényítették a növényzetet, hogy a nagy testű növényevők nem találtak elég táplálékot, eltűnésükkel pedig az erszényes oroszlán sorsa is megpecsételődött.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×