eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már nem leszünk okosabbak?

Egyes kognitív képességeink valószínűleg elérték azt a határt, ahonnan már nem fejlődhetnek tovább, vagyis talán már nem lehetünk okosabbak - derül ki egy kutatásból.

James Flynn professzor egy korábbi tanulmánya szerint a múlt évszázadban a fejlett világ lakóinak átlagos intelligenciahányadosa emelkedett. A kutató szerint a fejlődés nemrégiben megállt: az IQ-nk nem nő tovább.

Ez persze nem azt jelenti, hogy elbutul az emberiség: arról van szó, hogy egyes képességeink már nem fejlődnek tovább. Flynn szerint előbb-utóbb eljön az az idő, mikor már hiába próbálkozunk, elmebeli kvalitásaink nem lesznek jobbak.

Tudományos osztályozás


James Flynn úgy gondolja, az eddigi magas pontszámokat a társadalmi és környezeti változások magyarázzák: ezek azon képességeinket csiszolták, amelyeket az IQ-tesztek mérnek.

Egyre több időt töltünk kognitív képességeinket fejlesztő tevékenységekkel, és egy új, tudományosabb világnézetet alakítottunk ki - mondja Flynn.

"Ha az 1900-as években azt kérdeztük volna egy gyerektől: mi a közös egy kutyában és egy nyúlban, azt válaszolta volna, hogy a kutya a nyúlra vadászik. Most azonban azt mondaná: mindkettő emlős" - magyarázta a kutat.


A fennmaradás feltétele

Amerikában továbbra is erőteljes az IQ-gyarapodás, a skandináv országokban azonban megállt - állítja a professzor.

"Lehetséges, hogy az ő társadalmaik fejlettebbek a miénknél, és a trendek, amelyek ott érvényesülnek, előbb-utóbb itt is fognak"' - mondta az amerikai professzor.

"Kihívás az emberiség számára, hogy morális és társadalmi kérdéseket intelligensen legyünk képesek megivtatni, ehhez pedig művelődnünk kell. Tény azonban, hogy nem vagyunk hajlandók ezért áldozatokat hozni" - összegezte a kutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×