INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

Már nem leszünk okosabbak?

Infostart

Egyes kognitív képességeink valószínűleg elérték azt a határt, ahonnan már nem fejlődhetnek tovább, vagyis talán már nem lehetünk okosabbak - derül ki egy kutatásból.

James Flynn professzor egy korábbi tanulmánya szerint a múlt évszázadban a fejlett világ lakóinak átlagos intelligenciahányadosa emelkedett. A kutató szerint a fejlődés nemrégiben megállt: az IQ-nk nem nő tovább.

Ez persze nem azt jelenti, hogy elbutul az emberiség: arról van szó, hogy egyes képességeink már nem fejlődnek tovább. Flynn szerint előbb-utóbb eljön az az idő, mikor már hiába próbálkozunk, elmebeli kvalitásaink nem lesznek jobbak.

Tudományos osztályozás


James Flynn úgy gondolja, az eddigi magas pontszámokat a társadalmi és környezeti változások magyarázzák: ezek azon képességeinket csiszolták, amelyeket az IQ-tesztek mérnek.

Egyre több időt töltünk kognitív képességeinket fejlesztő tevékenységekkel, és egy új, tudományosabb világnézetet alakítottunk ki - mondja Flynn.

"Ha az 1900-as években azt kérdeztük volna egy gyerektől: mi a közös egy kutyában és egy nyúlban, azt válaszolta volna, hogy a kutya a nyúlra vadászik. Most azonban azt mondaná: mindkettő emlős" - magyarázta a kutat.


A fennmaradás feltétele

Amerikában továbbra is erőteljes az IQ-gyarapodás, a skandináv országokban azonban megállt - állítja a professzor.

"Lehetséges, hogy az ő társadalmaik fejlettebbek a miénknél, és a trendek, amelyek ott érvényesülnek, előbb-utóbb itt is fognak"' - mondta az amerikai professzor.

"Kihívás az emberiség számára, hogy morális és társadalmi kérdéseket intelligensen legyünk képesek megivtatni, ehhez pedig művelődnünk kell. Tény azonban, hogy nem vagyunk hajlandók ezért áldozatokat hozni" - összegezte a kutató.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018