INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

Megelőzhető lett volna a végzetes gyógyszertesztelés

Infostart

A megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhetőek lettek volna a legsúlyosabb hatásai annak a végzetes gyógyszerkísérletnek, amelyet márciusban, Nagy-Britanniában végeztek el hat önkéntes részvételével.

A tesztelésben résztvevő hat huszonéves fiatalember majdnem meghalt, amikor kipróbálta a TGN1412 nevű készítményt. A tesztelők mindegyike nem sokkal azután, hogy megkapta a készítményt, rosszul lett.

Egyiküket elefántembernek nevezte el a sajtó, a feje ugyanis háromszorosára dagadt. Egy másiknak le kellett vágni a lábujjait, és néhány ujját is.

Egy most elkészült jelentés szerint mindezek a hatások elkerülhetőek lettek volna, ha a kísérlet lebonyolítói szakszerűen járnak el, és megteszik a szükséges óvintézkedéseket.

Bár az új gyógyszer milliók számára ígért gyógyulást, elsődlegesen a kísérleti alanyok egészségét kellett volna szem előtt tartani - jelentette ki a vizsgálat készítője.

A készítményből kisebb mennyiséget kellett volna beadni a pácienseknek, és azt is lassabban kellett volna adagolni. Az egyes kísérleti alanyokon elvégzett beavatkozások között pedig nagyobb szünetet kellett volna tartani.

A teszteket azonban bátran végezték a gyógyszerkészítők, a szer ugyanis makákó majmokból korábban semmilyen negatív hatást nem váltott ki, holott csaknem 500-szor akkora adagot kaptak, mint az emberek.

Az új tesztelési eljárást egyébként korábban nem alkalmazták, a kísérlet vezetője azonban azt mondta: a módszeren hónapokon át dolgoztak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018