eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A csokoládé jó lehet a szívnek?

A csokoládékedvelők már régóta szeretnék bebizonyítani, hogy kedvenc eledelük valójában nem ártalmas, sőt, jót tesz az egészségnek. Amerikai kutatók most megállapították, hogy az étcsokoládé növeli a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem 1200 emberen végzett vizsgálatot 18 hónapon át, és az aszpirin hatását vizsgálták azokra a sejtekre, amelyek a vérrögök kialakulását okozzák. A résztvevők egy csoportja csokoládét is evett, így ennek élettani hatását is vizsgálni tudták.

Megállapították, hogy a kakaóbabban lévő anyagok hasonló biokémiai hatást érnek el, mint az aszpirin.

Diane Becker, a kutatás vezetője arra azonban felhívja a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embereknek mostantól hatalmas mennyiségben kellene cukrozott csokoládét fogyasztaniuk. Ha túl sok cukrot vagy vajat fogyasztanak az emberek, az semmiképpen sem jó.
Egy korábbi felmérés szerint napi 46 gramm étcsokoládé elfogyasztása segít az erek tágításában. Tavaly egy tanulmány arra is rámutatott, hogy az étcsokoládé naponta fogyasztható mennyiségében több antioxidáns van, mint azokban az ételekben, amelyek a közhiedelem szerint gazdagok az egészségre jótékony anyagban, például a vörösborban, a zöld teában vagy a bogyós gyümölcsökben.

A kutatásra a csokoládégyárak is felfigyeltek már, és sorra rukkolnak elő új termékeikkel, amelyek kakaótartalma már sokkal magasabb a korábbiaknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×