eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma

A "bágyadt kolbász" és a "közveszélyes őrült"

"Abszurd szélsőséges", "közveszélyes őrült", "félszemű bolond", "bágyadt kolbász", "intimitástól való félelem" - ha még nem találta volna ki, ezek különböző gének nevei, vagyis a különc elnevezések magyarításai. Bár az emlékezetes és egyéni nevek segítenek a kutatóknak eligazodni a rengeteg gén között, az orvosoknak komoly problémát okozhatnak a komolytalan nevek. Hogyan mondják például el páciensüknek, hogy egy "hangsebességű sün" mutációja miatt deformálódik el az arcuk?

"Ez nagyon komoly problémát jelent" - véli Sue Povey, a University College London biológiaprofesszora, aki az emberi génállományt kutató tudósok szervezete, a Humane Genome Organization génelnevezési bizottságát vezeti.

A testület azon dolgozik, hogy átnevezze a leginkább kifogásolható neveket, vagy legalábbis a név kezdőbetűiből álló rövidítést tegye hivatalossá. Így az orvosoknak nem kell magyarázkodniuk betegeik előtt.

Chris Doe, az Oregoni Egyetem biológiaprofesszora, aki a muslincák génállományát tanulmányozza, maga is kedveli az izgalmasabb neveket. Saját felfedezéseinek egy részét például Shakespeare-szereplőkről nevezte el. Egyetért azonban azzal, hogy gondot jelenthetnek az elnevezések, főleg ha valamilyen komoly betegséget okoznak.

Az arcelváltozást okozó hangsebességű sün

A "sonic hedgehog", magyarítva leginkább "hangsebességű sün" gén a muslincák "hedgehog" azaz "sün" génjének emberi változata, amelyet formája miatt neveztek el így. A sonic előtagot a Sonic the Hedgehog című számítógépes játék szélsebes sünjéről kapta az emberi gén. Funkciója azonban már nem ilyen játékos, egy olyan betegséghez kapcsolható ugyanis, amely komoly agyi, koponya- és arcelváltozásokat okoz.

Chris Doe ugyanakkor emlékeztet arra, hogy sokszor, mint a fenti esetben is, eredetileg állati géneknek adták a fura neveket a tudósok. Az evolúció ugyanakkor konzervatív, és számos gént így az emberekben is sorra megtaláltak.

Tapintatra van szükség

Sue Povey szerint egy tapintatos orvos meg tudja kerülni a problémát azzal, hogy elmagyarázza a nevek történetét és funkcióját betegeinek, de ennél egyszerűbb, ha átnevezik őket. Ez azonban nem könnyű, sok kutató ellenáll a testületnek.

"Az emberek nagyon megkedvelik az általuk adott neveket. Nem szeretik, ha valaki olyan próbálja megmondani, hogy hívják felfedezéseiket, aki nem sokat tud magáról a tudományos munkáról" - tette hozzá Sue Povey.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×