INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

Új trend: környezetbarát gyilkolás

Infostart

Csökkentett ólomtartalmú lövedékek és újra felhasználható robbanóanyagok - a környezetvédelem szele úgy tűnik, elérte a hadiipart is. A világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a British Aerospace egy egész programot indított a fegyverek okozta járulékos civil és környezeti károk kiküszöbölésére.

A BAE áttekinti egész termékskáláját: a harci gépek üzemanyag felhasználásának hatékonyabbá tételétől egészen a különböző lőszerekhez használt anyagok környezeti hatásának minimalizálásáig - derült ki Deborah Allen, a cég társadalmi felelősségvállalásáért felelős vezetőjének szavaiból.

A fejlesztések célja az, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a fegyverhasználat szélesebb körű és hosszú távú hatásait. A csökkentett ólomtartalmú, vagy ólommentes lövedékek például nem okoznak járulékos károkat, vagyis nem szennyezik a környezetet.

"Az emberek egyre környezettudatosabbakká válnak. Ma már nincs olyan cég - mindegy mit gyárt - amely egyszerűen csak legyárthatná a termékét, kilökhetné a környezetbe, azután elfeledkezhetne róla" - hangsúlyozta Deborah Allen.

A BAE fejlesztései között szerepel egy olyan robbanószerkezet is, amelyet úgy alakították át, hogy az azt felrobbantó katona ne legyen kitéve a hagyományos robbantások után keletkező káros füstnek.

A jövő trendjei azonban még messzebbre mutatnak: például olyan robbanóanyagok irányába, amelyek csak egy bizonyos ideig működőképesek, utána "megromlanak", például trágya lesz belőlük.

Taposóaknákban használva ezek a robbanóanyagok például garanciát adhatnának arra, hogy egy háborút követően nem okoznak még évtizedeken át tragédiákat és civil sérüléseket az aknák.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018