eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Új trend: környezetbarát gyilkolás

Csökkentett ólomtartalmú lövedékek és újra felhasználható robbanóanyagok - a környezetvédelem szele úgy tűnik, elérte a hadiipart is. A világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a British Aerospace egy egész programot indított a fegyverek okozta járulékos civil és környezeti károk kiküszöbölésére.

A BAE áttekinti egész termékskáláját: a harci gépek üzemanyag felhasználásának hatékonyabbá tételétől egészen a különböző lőszerekhez használt anyagok környezeti hatásának minimalizálásáig - derült ki Deborah Allen, a cég társadalmi felelősségvállalásáért felelős vezetőjének szavaiból.

A fejlesztések célja az, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a fegyverhasználat szélesebb körű és hosszú távú hatásait. A csökkentett ólomtartalmú, vagy ólommentes lövedékek például nem okoznak járulékos károkat, vagyis nem szennyezik a környezetet.

"Az emberek egyre környezettudatosabbakká válnak. Ma már nincs olyan cég - mindegy mit gyárt - amely egyszerűen csak legyárthatná a termékét, kilökhetné a környezetbe, azután elfeledkezhetne róla" - hangsúlyozta Deborah Allen.

A BAE fejlesztései között szerepel egy olyan robbanószerkezet is, amelyet úgy alakították át, hogy az azt felrobbantó katona ne legyen kitéve a hagyományos robbantások után keletkező káros füstnek.

A jövő trendjei azonban még messzebbre mutatnak: például olyan robbanóanyagok irányába, amelyek csak egy bizonyos ideig működőképesek, utána "megromlanak", például trágya lesz belőlük.

Taposóaknákban használva ezek a robbanóanyagok például garanciát adhatnának arra, hogy egy háborút követően nem okoznak még évtizedeken át tragédiákat és civil sérüléseket az aknák.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×