eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A kövér embereknek gyorsabban romlik a memóriája

A túlsúlyos középkorú emberek rosszabbul teljesítenek a memória-, a figyelmet mérő, valamint a tanulási teszteken, mint azok, akiknek nincs súlyfeleslege - állapították meg francia kutatók.

Megállapították azt is, hogy az elhízott középkorúaknál idősebb korukban nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális zavarok.

A kutatók azt is lehetségesnek tartják, hogy a zsírsejtek által termelt anyagok, például a leptin hormonnak közvetlen hatása van az agy működésére.

A Neurológia című szaklapban publikált tanulmány szerint egyre több túlsúlyos ember él a világon, számukkal együtt pedig emelkedik a kardiovaszkuláris, valamint a cukorbetegek száma.

Az utóbbi időben mind az elhízás, mind a mentális betegségek, például az Alzheimer-kór sokkal gyakoribbá vált.

A francia kutatók több mint 2.200, 32 és 62 év közötti egészséges emberen végeztek mentális teszteket 1996-ban, amelynek során a memóriájukat, tanulási sebességüket tesztelték, valamint azt, hogy mennyire képesek figyelni egy dologra.

A vizsgálatokat öt év múlva megismételték. Megállapították, hogy akiknek nagyobb volt a testtömegindexe, azok rosszabbul teljesítettek a vizsgálatokon.

Úgy tűnt, hogy az életkor, a képzettség vagy az általános egészségi állapot kevésbé befolyásolta eredményeiket.

Kiderült, hogy a kövérebbek az öt év alatt többet veszítettek kognitív képességeikből, mint a sovány emberek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×