eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Halálos ítélet több millió emberre

Vezető brit klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy az évszázad végére a bolygó szárazföldjének egyharmada sivataggá változhat, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a mezőgazdaságot ezeken a területeken. Segélyszervezetek szerint, ha az előrejelzés igaznak bizonyul, az több millió ember halálos ítéletét jelentheti.

A Föld szárazföldi felszínének mintegy felét érintheti a szárazság az évszázad végére - figyelmeztetnek brit tudósok, hozzátéve: a száraz felület egyharmada annyira kiszáradhat, hogy lehetetlenné válik a földművelés.

A brit Hadley Központ kedden nyilvánosságra hozott tanulmányával kapcsolatban megszólaltatott tudósok ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy még ez - az egyébként eddigi legsúlyosabb - előrejelzés is alábecsülheti a globális felmelegedés várható hatását.

Több millió ember halálos ítélete

"A tanulmány megállapítása őszintén szólva hátborzongató. Több millió ember halálos ítéletét jelenti. Eddig soha nem látott méretű elvándorlás indul majd meg az érintett területekről, olyan szinten, amellyel a szegény országok nem tudnak majd mit kezdeni" - jelentette ki Andrew Pendleton, a Christian Aid keresztény segélyszervezet munkatársa.

Az egyik vezető brit klímaváltozási szakértő, Andrew Simms még ennél is keményebben fogalmazott: "Gyakorlatilag semmilyen olyan életkilátás nem marad a fejlődő országok számára, amit ezek az előrejelzések ne ásnának alá: az étel előállítása, a biztonságos egészségügyi ellátás, a vízhez való hozzájutás mind ide tartozik. Több száz millió ember számára - akiknek már jelenleg is kínszenvedés miden nap - ez jelenti majd a végső csapást".

Döbbenetes adatok

A tanulmány - az úgynevezett Palmer Aszálysúlyossági Index (PAI) alapján - azt modellezi, hogy miként változik majd a szárazság az évszázad végére. Jelenleg a szárazföld 25 százaléka számít mérsékelten aszályosnak, ez az arány 2100-ra eléri az 50 százalékot.

A súlyosan aszályos területek aránya - jelenleg 8 százalék - pedig elérheti a 40 százalékot is, a szélsőségesen aszályos terület esetében - jelenleg 3 százalék - ez az arány akár 30 százalék is lehet.

Van jó hír is

Az egyetlen jó hír, hogy azért kételyek is felmerültek az egyébként kormányzati pénzekből finanszírozott tanulmány kapcsán. Az egyik ilyen problémát az jelenti, hogy a modellezés során csak egyetlen módszert használtak, ám azt a leginkább szkeptikus szakemberek is elismerik, hogy a megállapításokat komolyan kell venni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×