INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

Perdöntő fotó készült a Mars "arcáról"

Infostart

Harminc éve készítette el az amerikai "Viking 1" űrszonda az első felvételt a Mars arc formájú sziklájáról. A kutatóknak most sikerült először profilból is lencsevégre kapniuk az "arcot" - írja a National Geographic.

Az ufológusok élénk képzeletével szemben a NASA kutatói rámutattak arra, hogy az arcon látható szem, száj és orr a szikla formájának és a fény-árnyékhatásnak köszönhető.

Későbbi - 1998-ban, 2001-ben - készült felvételek is megerősítették, hogy egy erodálódott felszínű sziklaalakzatról van szó. Vagyis az arc kialakításában a felszínformáló erőknek és nem a marslakóknak volt szerepük.

A "Mars Express" nevű szondának sikerült elkészítenie az első és igen részletes háromdimenziós képet a sziklaalakzatról.

Gerhard Neukum, a "Mars Express" kameráját kifejlesztő berlini Freien Universität kutatója a Spiegel Onlinenak elmondta, hogy a sziklaalakzat mintegy három kilométer hosszú és másfél kilométer széles.

"A felvételen látható, hogy egyes részeken megindult a sziklafelszín lecsúszása. A nyugati falon jól kivehető az észak-déli irányú csúszópálya. Ez egészen új jelenség, hiszen a szikla körül nincs nyoma korábbi csuszamlásnak, kőomlásnak. Ezeket valószínűleg időközben láva borította be, vagy a szél hordta el." - mondta a kutató.

A Cydonia - az a terület, ahol az "arc" található - egy mélyföld és egy magasföld határán húzódik. A területre jellemzők a különböző méretű és formájú magányos hegyek és hosszanti mélyedések. Az "arc" is tulajdonképpen egy ilyen magányos kiemelkedés.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018