eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Perdöntő fotó készült a Mars "arcáról"

Harminc éve készítette el az amerikai "Viking 1" űrszonda az első felvételt a Mars arc formájú sziklájáról. A kutatóknak most sikerült először profilból is lencsevégre kapniuk az "arcot" - írja a National Geographic.

Az ufológusok élénk képzeletével szemben a NASA kutatói rámutattak arra, hogy az arcon látható szem, száj és orr a szikla formájának és a fény-árnyékhatásnak köszönhető.

Későbbi - 1998-ban, 2001-ben - készült felvételek is megerősítették, hogy egy erodálódott felszínű sziklaalakzatról van szó. Vagyis az arc kialakításában a felszínformáló erőknek és nem a marslakóknak volt szerepük.

A "Mars Express" nevű szondának sikerült elkészítenie az első és igen részletes háromdimenziós képet a sziklaalakzatról.

Gerhard Neukum, a "Mars Express" kameráját kifejlesztő berlini Freien Universität kutatója a Spiegel Onlinenak elmondta, hogy a sziklaalakzat mintegy három kilométer hosszú és másfél kilométer széles.

"A felvételen látható, hogy egyes részeken megindult a sziklafelszín lecsúszása. A nyugati falon jól kivehető az észak-déli irányú csúszópálya. Ez egészen új jelenség, hiszen a szikla körül nincs nyoma korábbi csuszamlásnak, kőomlásnak. Ezeket valószínűleg időközben láva borította be, vagy a szél hordta el." - mondta a kutató.

A Cydonia - az a terület, ahol az "arc" található - egy mélyföld és egy magasföld határán húzódik. A területre jellemzők a különböző méretű és formájú magányos hegyek és hosszanti mélyedések. Az "arc" is tulajdonképpen egy ilyen magányos kiemelkedés.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×