INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

Új remény a legyőzhetetlen, halálos baktériumok elleni harcban

Infostart

Amerikai tudósok egy olyan új eljárással folytatnak reménykeltő kutatásokat, amely megoldást kínál az antibiotikumoknak ellenálló, sokszor halálos fertőzést okozó baktériumokkal szemben.

A kutatások során olyan vegyületet hoztak létre, amely megakadályozza a baktériumok egymás közötti kommunikációját, így azok nem képesek fertőzést okozni. A megközelítés önmagában is forradalmi: nem elpusztítani, hanem megszelídíteni igyekeznek a baktériumokat.

Az eddigi vizsgálatok szerint a vegyület képes blokkolni a Pseudomonas aeruginosa nevű gyakran előforduló baktériumot, amely egyebek mellett végzetes vérmérgezést képes okozni.

A módszer a baktériumok "szokásainak" köszönhetően működhet. A kórokozók - mint egy jól irányított hadsereg - csak akkor támadják meg a szervezetet, ha mennyiségük elérte az immunrendszer legyőzéséhez szükséges kritikus tömeget. A baktériumok kémiai jelekkel tartják a kapcsolatot, ennek erősségéből következtetnek társaik számára.

Sok baktérium képes védelmi rendszert is felállítani, olyan - nyálkaszerűnek elképzelhető - anyagot vonnak maguk köré, amely szinte áthatolhatatlan az antibiotikumok számára. Ezek a gyakran emlegetett rezisztens baktériumok. A "nyálka" termelődésének szintén az egymás közötti kommunikáció az előfeltétele.

"Füldugót" a baktériumoknak!

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói által kifejlesztett mikrohullámú vegyészetnek nevezett módszerrel kifejlesztett vegyület nagyon hasonlít a baktériumok nyálkaszerű anyagára, egy lényeges különbséggel: a kórokozókkal kapcsolatba kerülve "füldugóként" működnek, blokkolják a kémiai kommunikációt, így a baktériumok soha nem kapcsolnak támadó "üzemmódba", és nem képeznek védőréteget.

Az eljárás gyomorfertőzések esetén különösen hasznos lehet, hiszen az antibiotikumos kezelés nemcsak a káros, hanem az emésztést segítő jótékony baktériumokat is elpusztítja. A kutatók egyelőre óvatosak, és hangsúlyozzák: további kísérletekre van szükség annak tisztázására, működik-e emberekben is a módszer.

Az amerikai kémikus társaság San Francisco-i ülésén bemutatott eljáráshoz mindenesetre nagy reményeket fűznek, hiszen képes lehet olyan halálos betegségek kezelésére, mint a TBC, amely évente 15 millió embert fertőz meg. Az Egészségügyi Világszervezet múlt héten figyelmeztetett egy olyan TBC-baktériumtörzsre, amely ellenálló valamennyi, jelenleg használatos gyógyszerrel szemben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018