eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Háromszoros halálozási arány a császárral született csecsemőknél

A császárral született gyerekeknél háromszor akkora az első hónapban a halálozás veszélye, mint a hagyományos módon születetteknek - derült ki egy amerikai kutatásból.

A Birth szülészeti szaklap tanulmánya olyan nők eseteit vizsgálta, ahol nem orvosi okokból döntöttek a császármetszés mellett, hanem az anya választása volt, hogy nem hagyományos módon szül.

Az 5,7 millió szülés alapján készült tanulmány szerint 1998 és 2001 között 1000 császármetszéssel világra jött gyerek közül átlagosan 1,77 halt meg az első hónapban, míg a természetes úton született csecsemők között ez a szám csupán 0,62 volt.

Marian MacDorman kutatásvezető ugyanakkor rámutatott arra: a tanulmány során csak az élve szüléseket vizsgálták. Ha a halva szüléseket is belevették volna, akkor sokkal kisebb lett volna a különbség.

Magyarázat: a hagyományos szülés felkészíti a gyereket

A betegségek megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó amerikai Centers for Disease Control and Prevention kutatója szerint a jelenségre magyarázatot adhat az, hogy a természetes szülési folyamat felkészíti a gyereket a méhen kívüli életre.

Azon túl, hogy a folyamat kipréseli a folyadékot az újszülött tüdejéből, ösztönözheti olyan hormonok kiválasztódását is, amelyek az egészséges tüdőfunkciót segítik.

Megijedni nem kell, de komolyan kell venni

A brit nőgyógyász társaság szóvivője szerint a nőknek nem kell megijedniük a tanulmány eredményétől, de mindenképpen tájékozódniuk kell a császármetszés, illetve a természetes szülés előnyeiről és hátrányairól is.

Mindenesetre mindkét esetben nagyon kicsi a halálozás veszélye - hangsúlyozta James Walker professzor.

Belinda Phipps, a brit National Childbirth Trust képviselője arra emlékeztetett: már korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a császármetszéssel világra jött csecsemőknél nagyobb eséllyel jelentkeznek légzési nehézségek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×