INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

Újabb kutatás az autizmusról és a férfiak biológiai órájáról

Infostart

Az idősebb apák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek autisták - állapította meg egy kutatás. Brit és amerikai tudósok szerint a 40 év felett apává váló férfiak gyermekei hatszor olyan gyakran szenvednek a betegségben, mint a 30 év alattiaké.

Az elmúlt két évtizedben megtízszereződött a betegség gyakorisága.

Húsz évvel ezelőtt 10 ezer gyermekből ötnél jelentkezett a kór, ma ez a szám 50. Ezalatt az idő alatt természetesen javultak a diagnosztikai lehetőségek, így könnyebben felismerik a betegséget.
A kutatók szerint azonban a növekedés nem csak ennek tudható be. Egy tanulmány megállapította, hogy a férfiaknak is van úgynevezett biológiai órájuk.

A kutatók több mint 130 ezer olyan gyermeket vizsgáltak meg 17 éves korukban, akik a '80-as években születtek Izraelben. A vizsgálat során a szülők életkorára is rákérdeztek.

Kiderült, hogy azok között, akiknek az édesapja 15 és 29 év között volt, amikor a gyermeke született, 10 ezerből 6-nál jelentkezett autizmus, és 10 ezerből 9-et találtak azok között, akiket 30 és 39 éves koruk között vállalt az édesapjuk.

Azok között, akiknek a születésekor az apja elmúlt 40, 10 ezerből már 32 autistát találtak. Az arány pedig ennél is magasabb volt az 50 feletti apák gyermekeinél.

A kutatásból kiderült az is, hogy az anyák életkora nem befolyásolta az autizmus.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018