eur:
394.4
usd:
371.68
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Újabb kutatás az autizmusról és a férfiak biológiai órájáról

Az idősebb apák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek autisták - állapította meg egy kutatás. Brit és amerikai tudósok szerint a 40 év felett apává váló férfiak gyermekei hatszor olyan gyakran szenvednek a betegségben, mint a 30 év alattiaké.

Az elmúlt két évtizedben megtízszereződött a betegség gyakorisága.

Húsz évvel ezelőtt 10 ezer gyermekből ötnél jelentkezett a kór, ma ez a szám 50. Ezalatt az idő alatt természetesen javultak a diagnosztikai lehetőségek, így könnyebben felismerik a betegséget.
A kutatók szerint azonban a növekedés nem csak ennek tudható be. Egy tanulmány megállapította, hogy a férfiaknak is van úgynevezett biológiai órájuk.

A kutatók több mint 130 ezer olyan gyermeket vizsgáltak meg 17 éves korukban, akik a '80-as években születtek Izraelben. A vizsgálat során a szülők életkorára is rákérdeztek.

Kiderült, hogy azok között, akiknek az édesapja 15 és 29 év között volt, amikor a gyermeke született, 10 ezerből 6-nál jelentkezett autizmus, és 10 ezerből 9-et találtak azok között, akiket 30 és 39 éves koruk között vállalt az édesapjuk.

Azok között, akiknek a születésekor az apja elmúlt 40, 10 ezerből már 32 autistát találtak. Az arány pedig ennél is magasabb volt az 50 feletti apák gyermekeinél.

A kutatásból kiderült az is, hogy az anyák életkora nem befolyásolta az autizmus.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×