eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az evolúció, és nem a falánkság miatt hízunk

A legfrissebb kutatások szerint az emberek manapság nem a falánkság miatt kövérek. A lassan világméretű problémává váló elhízás oka az evolúcióban és a környezeti tényezőkben keresendő.

Hatmilliárd ember él a földön, és csaknem negyedük túlsúlyos. Számuk már magasabb, mint az alultápláltaké - hangzott el egy, az ausztráliai Sidney-ben megrendezett konferencián, ahol a résztvevők azt is megállapították: emiatt az emberiség történetében először a gyermekek várható élettartama alacsonyabb, mint a szüleiké.

A kutatók megállapították, hogy az elhízás miatt vált szinte népbetegséggé a cukorbaj, vagy a szívproblémák. Az egyik felszólaló kutató szerint azonban a túlsúly ellen nem lehet egyszerűen diétával, vagy több mozgással védekezni, hanem érdemes odafigyelni a környezetre és a genetikai adottságokra is.

Evolúciós okai vannak

A legújabb kutatások megállapították, hogy a túl kevés alvás, vagy a gyorsbüfék kosztja felborítja az egyén biológiai egyensúlyát, fogékonnyá téve az elhízásra, és a mozgásszegény életre.

Alternatív kutatások szerint azonban igen nehéz küzdeni az elhízás ellen, mivel ennek evolúciós okai vannak. A szervezet ugyanis ínséges időkben elkezdi raktározni az energiát.

Az ősemberek is arra rendezkedtek be, hogy minél nagyobb mennyiségben vigyenek be a szervezetükbe zsírt, keményítőt vagy cukrot. Az emberiség pedig genetikailag úgy fejlődött, hogy az egyedek ezeket a tápanyagokat ugyanebben a minőségben kapják meg.

A mesterséges tápanyag éheztet

A napjainkban előállított ételek azonban ezeknek a tápanyagoknak nagyrészt a mesterségesen előállított típusát tartalmazzák. Mindezek azonban nem elég kielégítőek a szervezet számára.

Akik túl sokat fogyasztanak a mesterséges tápanyagokból, azok teste szinte éhezik, ezért elkezd raktározni. Mindez az egyensúlytalanság pedig nem állítható helyre tápanyagszegény diétával.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×