eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

Golflabda a Föld körül

Golflabdát állít Föld körüli pályára egy orosz asztronauta november 23-án a Nemzetközi Űrállomás mellett tervezett űrsétája alkalmával - jelentette be az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA irányító központja.

Űrgolfra ugyan már volt példa az űrhajózás történetében - Alan Sephard, az Apollo-14 űrhajósa ugyanis 1971-ben a Holdon elütött egy golflabdát -, a Föld körül azonban eddig még nem keringett ilyen sporteszköz.

Mihail Tiurin orosz űrhajós egy sportszergyártó cég megbízatásából hajtja végre a feladatot: a golflabda a sikeres ütés után Föld körüli pályára áll. A számítások szerint még négy évig kering a bolygó körül, és mintegy 3,3 millió kilométert tesz meg.

Az eredeti tervek szerint a labda már májusban elkezdte volna róni űrköreit, ám a NASA az utolsó pillanatban elállt a tervtől, a szakemberek ugyanis úgy ítélték meg, hogy a másodpercenként nyolc kilométert megtevő golflabda veszélyt jelenthet a Nemzetközi Űrállomásra.

A labdát éppen ezért rádióadóval szerelik fel, hogy az űrhajósok állandóan nyomon követhessék az útját.

A Nemzetközi Űrállomás tizennegyedik küldetésének - Tiurinon kívül - a tagja lesz még Miguel López Alegría spanyol űrhajós, hozzájuk csatlakozik Anousha Ansari iráni származású milliomos, aki a világ negyedik űrturistájaként vesz részt az expedícióban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×