INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Idegen fajok veszélyeztetik az evolúciós gondolat szülőhelyét

Infostart

Ecuadori hivatalnokok szerint a szárazföldről bejutó állatok veszélyeztetik a Galápagos-szigetek egyedülálló élővilágát.

Annak ellenére, hogy szigorúan ellenőriznek minden kikötő hajót és landoló repülőgépet, nemrég egy iguanára és egy teknősre bukkantak a helyiek; az állatok valószínűleg a dél-amerikai kontinensről származnak.

Azok az állatok, amelyek a szárazföldről kerülnek be az elszigeteltsége miatt egyedülálló vadvilágba, a különleges óriásteknősök, tengeri iguanák és pintyek életfeltételeit veszélyeztetik.

A pintyek voltak egyébként azok az állatok, amelyek változatosságukkal elbűvölték a nagy természettudóst, Charles Darwint, és evolúciós elméletének kidolgozásában is fontos szerepet játszottak.

A szigetet egyre több turista keresi fel, és nő a kontinensről betelepülők száma is. A fejlődés pedig idegen állatfajokat is hoz magával.

A most megtalált iguana azért aggasztja a hatóságokat, mert valószínűleg egy gyorsan szaporodó fajhoz tartozik, amely így versenytársa lehet az őshonos fajoknak.

A szigeteken élnek olyan idegen fajok is, amelyeket direkt telepítettek be még azelőtt, hogy tudatosult volna a hatóságokban: mekkora veszélyt jelenthetnek a szigetek élővilágára.

Ilyen például az a több ezer elvadultan élő kecske, amelyek kiirtása komoly kihívást jelent a természetvédők számára.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018