INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

Jelentős újítás az őssejtkutatásban

Infostart / InfoRádió

Egy újfajta eljárást dolgoztak ki a kutatók arra, hogy embrionális őssejtet nyerjenek, így ahhoz már nem kell elpusztítani az embriót. Ezzel áthidalhatók lehetnek a kutatással kapcsolatos etikai problémák.

Vallási csoportok, a magzat jogaival foglalkozó szervezetek valamint a Bush-adminisztráció is támadták az eddigi eljárásokat, mivel azok csak az embrió roncsolásával jutottak őssejtekhez.

Amerikai kutatók azonban az új eljárás segítségével úgy tudnak használható őssejtet nyerni, hogy az nem okozhat etikai problémát.

A kutatók a lombikbébi beültetést végző klinikák által alkalmazott genetikai vizsgálatok módszeréből indultak ki. A három napos, még csak nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet kiemelnek, amelyet osztódásra késztetnek, az így létrjövő sejtekből pedig egyesek alkalmasak lehetnek az embrionális őssejtkutatás céljára.

A politikusoknak tetszhet, a kutatóknak nem biztos

Az eljárás alkalmazói azt remélik, hogy az újfajta eljárás már elnyeri Bush elnök támogatását is.

Néhány kutatónak azonban kétségei vannak a módszer jelentőségét illetően. Robin Lovell-Badge londoni kutató szerint nem bizonyított annak hatásossága. A jogalkotók meggyőzésére alkalmas lehet, kutatási célokat azonban nem feltétlenül szolgál - mondta a professzor.

Az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban heves vitákat váltott ki az embrionális őssejtkutatás támogatása, miután Bush elnök hivatalba lépése óta első ízben megvétózta a törvényhozás által már megszavazott javaslatot, amely állami támogatást biztosított volna a kutatásoknak.

Erre reagálva több amerikai állam bejelentette: fittyet hányva az össz-szövetségi finanszírozás tilalmára, saját költségvetésükből milliókat áldoznak az embrionlis őssejtekkel folytatott kísérletekre.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018