eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Plútó már nem bolygó

A Nemzetközi Csillagászati Unió közgyűlésének résztvevői megfosztották a Plútót bolygó besorolásától. A cseh fővárosban megrendezett konferencia mintegy 2.500 résztvevője több mint egy hetes vita után hozta meg a történelmi döntést.

Régóta megosztotta a csillagászokat, hogy mi is a Plútó. Bár 1930-as felfedezése óta bolygónak tekintették, kis mérete és szokatlan pályája miatt már akkor is felmerültek kételyek.

Az 1990-es évek eleje óta azonban a csillagászok felfedeztek több hasonló méretű égitestet is a Naprendszer peremén.

Egyes csillagászok úgy vélték, hogy a Plútó is inkább ezek közé a jeges "törpebolygók", és nem a klasszikus bolygók közé tartozik.

Ezt a vélekedést erősítette, amikor 2003-ban a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársai felfedezték az UB313-at, amely nagyobb a Plútónál.

A prágai konferencián egyébként szerepelt egy olyan alternatív javaslat, amely az UB313-nak, a Ceres aszteroidának és Kháronnak is bolygó státuszt adott volna.

Ezt azonban elutasította a résztvevő csillagászok többsége, és inkább a Plútót vették ki a bolygó kategóriából.

"A Naprendszer nyolc bolygója a Merkúr, a Föld, a Vénusz, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz" - olvasható a Nemzetközi Csillagászati Unió határozatában, és vélhetően hamarosan az iskolai tankönyvekben is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×