INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

A kutatók vízhiányt jósoknak az évszázad közepére

InfoRádió / MTI

Gyökeresen meg kell változtatni a vízgazdálkodást a Földön ahhoz, hogy a bolygó növekvő lakosságának ne kelljen vízhiánnyal szembenéznie 50 év múlva - ez áll abban a tanulmányban, amelyet a Víz Világhetére készítettek szakértők.

A világ 700 kutatójának az elmúlt öt évben végzett kutatásait összegző, A mezőgazdasági vízgazdálkodás teljes felmérése című tanulmány megállapítja: jelenleg a Föld minden harmadik lakója a vízhiány valamilyen formájától szenved.

"A vízhiány sokkal kiterjedtebb, mint gondoltuk és ez nagyon nyugtalanító" - nyilatkozta Frank Rijsberman, a tanulmányt koordináló Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet főigazgatója. Példaként azokat a "vízválságokat" idézte, amelyek jelenleg Kínát és Ausztráliát sújtják, tavaly pedig Indiában volt hasonló a helyzet.
Nem természeti, hanem emberi okai vannak

Véleménye szerint kétfajta vízhiány létezik: az egyik azokban a térségekben fordul elő, ahol túlságos nagy a víz kiaknázása, amely miatt csökken a vízréteg és kiszáradnak a folyók, a másik eset pedig abból fakad, hogy egyes országok nem rendelkeznek elegendő technikai vagy pénzügyi eszközökkel amúgy bőséges eső- vagy folyóvíz felfogására.

Rijsberman hangsúlyozta: a vízhiányoknak 98 százalékban emberi oka van és csak 2 százalékban természeti.

A felmérés szerint egyetlen kalóriát tartalmazó élelmiszer termeléséhez egy liter víz kell. Egy kiló búzához 4-500 liter víz kell, egy kiló húsipari termékhez 10 ezer liter. A mezőgazdaság használja fel a világ vízfogyasztásának 74 százalékát, 18 százalék az iparé és 8 százalék a közműveké.

A Víz Világhete, amelyen 140 ország szakértői vesznek részt, augusztus 21-től 26-ig tart.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018