eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A rajzfilm jobb fájdalomcsillapító, mint anyu

A rajzfilmek kétszer olyan hatásosan csillapítják a kisgyerekek által érzett fájdalmat, mint édesanyjuk vigasztalása - állítják olasz tudósok. A kutatás mindenesetre azt is kimutatta: az anyuka jelenléte a semminél mindenképpen jobb fájdalomcsillapító.

A Sienai Egyetem kutatói számos technikát kipróbáltak a gyerekek figyelmének elterelésére a különböző kisebb orvosi beavatkozások, például a vérvételek alatt.

Próbálkoztak hipnózissal, relaxációval, érzéstelenítéssel, és különböző játékokkal, többek között kaleidoszkóppal, bábokkal és még virtuális valóság szemüvegekkel is.

A kutatás eredménye azt igazolta, hogy a figyelemelterelés hatásos módszer a fájdalomcsillapításra: csökkentette a sírást és a fájdalom más jeleinek gyakoriságát.

Az édesanya jelenléte általában segített, bár megvolt a veszélye annak, hogy az édesanya saját ijedtségét átadhatja gyermekének.

A rajzfilm a legjobb

A legjobb fájdalomcsillapítónak a rajzfilm bizonyult. A 69 gyermek részvételével végzett kutatásban azok a gyerekek, akiknek figyelmét semmivel sem terelték el, egy 100-as skálán 23,04 századra tette a vérvétel fájdalmi szintjét, akiket anyukájuk vigasztalt, azok 17,39-re, és azok a gyerekek, akik a vérvétel előtt legalább két percig rajzfilmet néztek, csupán 8,91 századra.

A kutatók szerint ugyanakkor nem felesleges az édesanya jelenléte, még akkor sem, ha más figyelemelterelő technikát is alkalmaznak az orvosok. A gyerekek ugyanis később emlékeznek arra, hogy a stresszes pillanatban nem voltak egyedül, és ez fontos számukra.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×