INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

A rajzfilm jobb fájdalomcsillapító, mint anyu

Infostart / InfoRádió

A rajzfilmek kétszer olyan hatásosan csillapítják a kisgyerekek által érzett fájdalmat, mint édesanyjuk vigasztalása - állítják olasz tudósok. A kutatás mindenesetre azt is kimutatta: az anyuka jelenléte a semminél mindenképpen jobb fájdalomcsillapító.

A Sienai Egyetem kutatói számos technikát kipróbáltak a gyerekek figyelmének elterelésére a különböző kisebb orvosi beavatkozások, például a vérvételek alatt.

Próbálkoztak hipnózissal, relaxációval, érzéstelenítéssel, és különböző játékokkal, többek között kaleidoszkóppal, bábokkal és még virtuális valóság szemüvegekkel is.

A kutatás eredménye azt igazolta, hogy a figyelemelterelés hatásos módszer a fájdalomcsillapításra: csökkentette a sírást és a fájdalom más jeleinek gyakoriságát.

Az édesanya jelenléte általában segített, bár megvolt a veszélye annak, hogy az édesanya saját ijedtségét átadhatja gyermekének.

A rajzfilm a legjobb

A legjobb fájdalomcsillapítónak a rajzfilm bizonyult. A 69 gyermek részvételével végzett kutatásban azok a gyerekek, akiknek figyelmét semmivel sem terelték el, egy 100-as skálán 23,04 századra tette a vérvétel fájdalmi szintjét, akiket anyukájuk vigasztalt, azok 17,39-re, és azok a gyerekek, akik a vérvétel előtt legalább két percig rajzfilmet néztek, csupán 8,91 századra.

A kutatók szerint ugyanakkor nem felesleges az édesanya jelenléte, még akkor sem, ha más figyelemelterelő technikát is alkalmaznak az orvosok. A gyerekek ugyanis később emlékeznek arra, hogy a stresszes pillanatban nem voltak egyedül, és ez fontos számukra.

A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018