INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

Az autizmus összetettebb betegség, mint eddig gondolták

Infostart / InfoRádió

A kutatók szerint az autizmusnak nemcsak az emberi kapcsolatokat befolyásolja, hanem számos más hatása is van. A betegek nem nagyon értenek meg összetett kifejezéseket, és a cipőjüket is nehezen kötik be.

Amerikai kutatók 56 autista gyermeket hasonlítottak össze ugyanennyi egészséges gyerekkel. Olyan feladatokat végeztettek velük, amellyel az agy szinte minden területét feltérképezték. Például azt nézték, hogy be tudják-e kötni a cipőjüket.

Az autizmust eddig úgy írták le, hogy az abban szenvedőnek problémái vannak a társas kapcsolatok terén, valamint a verbális és a nem verbális kommunikációval egyaránt.

A mostani vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az autistáknak érzékelési nehézségeik is vannak, emellett mozgási és memóriaproblémáik.

A kutatásban részt vevő összes autista tudott beszélni, írni és olvasni.

A kutatók megállapították, hogy amikor az egyes alapkészségeket tesztelték, az autisták legalább olyan jól teljesítettek, mint a többiek, a komplex feladatok során azonban messze alulmúlták az egészséges gyermekeket.

A térbeli és a vizuális tesztekben például igen szépen szerepeltek. Amikor egy zsúfolt képen kellett megtalálniuk egy alakot, igen gyorsak voltak. Nagy nehézséget jelentett számukra azonban az, ha két hasonló ember közötti különbségről kellett beszélniük.

Igen könnyen tudtak szavakat lebetűzni, de az összetett kifejezéseket már nem értették meg.

A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018