eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Parkinson-kórhoz vezethet az allergia

Háromszor akkora eséllyel fejlődhet ki a Parkinson-kór annál a több millió embernél, akik krónikus por-, állat- és növényallergiától szenvednek, mint egészséges társaiknál - állítja egy amerikai kutatás.

Az amerikai tudósok által végzett kutatás szerint azok, akik az úgynevezett rhinitis allergicában szenvednek sokkal nagyobb eséllyel lesznek idősebb korukban Parkinson-kórosok, mint egészséges kortársaik.

Az allergia ezen változata népbetegség, amely a lakosság közel 20%-át érinti, az arány ráadásul egyre növekszik. A genetikai alapú betegség kezelhető, átlagos esetben nem gátolja a beteget sem a munkában, sem a tanulásban, sem a pihenésben.

Pusztuló agysejtek

A kutatást végző tudósok most azt állítják: lehetséges kapcsolatra bukkantak az allergia és az egyik legsúlyosabb idegi betegség, a Parkinson-kór között. A betegség nyomán elhalnak az agy testtartást, mozgást és egyensúlyozást szabályozó idegsejtjei.

A Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kapcsolat alapja az lehet, hogy az allergia által okozott gyulladás bizonyos kémiai anyagokat szabadíthat fel az agyban, melyek véletlenül elpusztíthatják az agysejteket, miként az a Parkinson-kór esetében is történik.

Csak a kapcsolat bizonyított

A tudósok szerint nem bizonyított, hogy az allergia Parkinson-kórt okoz, de az igen, hogy kapcsolat van a két állapot között. Korábban több kutatás is arról számolt be, hogy azok, akik gyulladáscsökkentő gyógyszereket szednek, kisebb arányban lettek Parkinson-kórosok.

A 20 évig tartó kutatásban 196 Parkinson-kóros állapotát hasonlították össze hasonló korú és nemű egészséges emberekével. A tudósok szerint azok, akik allergiában szenvedtek, háromszor olyan gyakorisággal szenvedtek a kórban, mint akik nem.

A kutató nem aggódik

A kutatást vezető Dr. James Bower szerint az allergiában szenvedők keveset tehetnek a Parkinson-kór kockázatainak csökkentése érdekében.

"Én nem aggódnék az allergia miatt" - fogalmazott a kutató, majd hozzátette: "kezeljék az allergiás tüneteket, hiszen azokat időben csökkenteni kell. Jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kezelés megvéd attól, hogy később Parkinson-kór alakuljon ki".

{{keretes_cim}}

- A kéz, a fej és a láb nyugalomban fellépő, mozgásra mérséklődő remegése
- Merev izmok
- Lelassuló, erőtlen mozgás
- Egyensúlyzavar
- Monoton, halk beszéd
- Csoszogó járás
- Kifejezés nélküli arc


Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×