eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Megszűnhet a Wikipédia teljes nyitottsága

Gyökeresen megváltozhat az internetes enciklopédia szerkesztési módja, amennyiben Wikipédia pénteken a Harvard egyetem jogi fakultásán találkozó adminisztrátorai úgy döntenek. A világ 17. legnépszerűbb szájtján csütörtökig 1 millió 293 ezer 378 szócikk jelent meg.

A világ egyik legnépszerűbb honlapjának és enciklopédiájának a sorsa a tét pénteken Bostonban, ahol a Harvard egyetem jogi fakultásán találkoznak a szájt adminisztrátorai, hogy megvitassák a Wikipédia jövőjét.

Az enciklopédiát ugyanis utolérte a népszerűség átka: egyre nehezebb kordában tartani az egyes szócikkek szerzőit, egyre több vita fajul el, ezért az adminisztrátorok úgy vélik, valamit lépniük kell.

A Wikipédia alapítója, Jimmy Wales eredeti ötlete egy teljesen nyitott enciklopédia volt, aminek fejlesztéséhez bárki hozzájárulhat. Ez így is történik, ám az utóbbi időszakban egyre több probléma merült fel: elszabaduló érzelmek és hónapokig tartó áldatlan viták nehezítették a közös munkát.

Az egyik legnagyobb problémát érdekes módon a "sajt" kifejezés definíciója okozta, ami elképesztő veszekedéseket produkált az oldalon. Más kérdéskörben ugyan, de hasonló gondokat okozott a George W. Bush amerikai elnökről szóló szócikk, amit többször is napokra elérhetetlenné kellett tenni a minősíthetetlen beírások miatt.

A Wikipédia tulajdonosai így kénytelenek voltak úgynevezett védett oldalakat bevezetni, például az uszkár, a narancs és a Chopin szócikkek esetében. Kérdés, hogy a pénteki, bostoni tanácskozáson milyen döntés születik a szájt sorsával kapcsolatban.

Mennyiség helyett minőség

A Wikipedia alapítója is felszólalt a találkozón, és arra ösztönözte a szerkesztőket, hogy a minőségre összpontosítsanak a mennyiségi szemlélet helyett.

Jimmy Wales hangsúlyozta: a Wikipedia 1,2 millió angol nyelvű szócikkével teljesítette célját, hogy átfogó enciklopédiává váljon.

"Nem lehetünk csupán azzal elégedettek és boldogok, hogy látjuk a szócikkek számának növekedését..., a figyelmünket a növekedés helyett egyre inkább a minőségre kell fordítani" - hangoztatta a 40 éves alapító.

A 2001-ben elindított Wikipedia honlapján található adatok szerint az enciklopédia több mint 4,6 millió szócikket tartalmaz, melynek mintegy negyede angol nyelvű.

Az enciklopédia magyar nyelvű változata 2003-ban kezdte meg működését, és mintegy 37 ezer szócikket tartalmaz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×