INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

Az új anyaggal plafonra ragasztható lesz egy elefánt is

Infostart

Mindössze egy négyzetméternyi kell az új szuperragadós anyagból ahhoz, hogy megtartson a mennyezeten lógva egy átlagos személygépkocsit - állítják kidolgozói. Az új anyaghoz a gekkók lábait borító szőrszálak adták az ötletet.

A műaanyagot, amely a "szintetikus gekkó" nevet kapta, a BAE Systems, egy repüléssel és védelmi technológiákkal foglalkozó cég dolgozta ki.

Az újrahasznosítható polimer anyagot - csakúgy, mint a hüllők lábát - vékony, gombaformájú szálak milliárdjai borítják.

A tervek szerint az anyagot a jövőben felhasználhatják repülőgépek javításához, bőrátültetéshez, vagy akár a Pókember jelmezéhez hasonló öltözet előállításához.

Az anyagnak köszönhetően az ablaktisztítók akár otthon is hagyhatják a létrájukat, és egyszerűen felmászhatnak a házak oldalán - ecsetelte a ragadós felület előnyeit az egyik vezető kutató.

A "szintetikus gekkó" nem az első olyan anyag, amelynek kifejlesztéséhez az apró hüllők adták az ötletet: a manchesteri egyetem 2003-ban már előállított egy ilyen ragasztószalagot.

A találmány azt az amerikai felfedezését követte, hogy a gekkók a talpukat borító sok milliárd sörte segítségével tudnak megtapadni szinte bármilyen anyagon.

A különleges képesség hátterében az úgynevezett van der Waals-erők állnak. Ez azt jelenti, hogy a molekulák közötti kölcsönhatás - amely nagyon kis távolságon belül minden anyagra érvényes - gyenge vonzó erőt alakít ki.

A gekkók a sok milliárd tapadó szőrszálnak köszönhetően akár fejjel lefelé is képesek függni egy csiszolt üveglapon. A molekulák közötti vonzás csak akkor szűnik meg, ha az állat felemeli a lábát.

A most előállított anyag puszta érintésre nem ragadós, hatását csak nyomásra fejti ki. Az anyag semmilyen nyomot nem hagy maga után.

Az anyag, amelyet előállítottunk, megtart a mennyezeten lógva egy autót vagy egy elefántot. De még mindig nincs azon a szinten, mint a gekkó ragadó ereje - mondta a professzor.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018