INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

Miért dübörög a kánikula?

Infostart

Ha éppen az újabb kánikulán bosszankodik, gondoljon arra: az ismétlődő hőhullámokat jelentős részben az emberi tevékenység okozza. Például az, hogy egyre több légkondicionálót használunk és egyre többet repülünk.

Az Egyesült Királyságot legalább annyira sújtja a kánikula, mint Magyarországot, a The Independent című lap össze is gyűjtötte a globális felmelegedés néhány okát, jelesül a széndioxid legjelentősebb kibocsátóit.

A széndioxid a legismertebb üvegházhatású gáz, amely a Föld légkörében tartja a Nap melegét. Nélküle jeges bolygó lenne a Föld, a nagy volumenű emberi kibocsátás miatt azonban felborulhat a jelenlegi, stabil éghajlat.

Autók

A Nagy-Britannia útjain közlekedő autók által kibocsátott széndioxid mennyisége 8 százalékkal növekedett 1990 és 2000 között. Ha nem történik semmi a folyamat megállítására, 1990 és 2010 között 15,6 százalékos lesz a növekedés.

Energiatermelés

Az áram előállítása során keletkezik a legtöbb széndioxid, Nagy-Britannia kibocsátásának 40 százalékáért az erőművek a felelősek. A mennyiség csökkent ugyan 1990-hez képest, de a növekvő energiaigény és az atomerőművek bezárása miatt megfordulhat a tendencia.

Repülés

A sugárhajtású gépek széndioxid-kibocsátása a leggyorsabban növekvő forrás. A problémát súlyosbítja, hogy tudósok szerint a nagy magasságban kibocsátott széndioxid üvegházhatása kétszer-négyszer erősebb.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018