eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dohánnyal gyógyítanák a rákot

A dohánynövény lehet a rák elleni harc legújabb fejezetének alapja - állítja egy francia tudós, aki azt reméli, hogy a növény egy részének felhasználásával áttörést érhet el az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő betegség gyógyításában.

Alain Tissier francia biológus újfajta módszerrel kísérletezik a rák elleni harcban: a tudós úgy véli, hogy a dohánynövény molekuláinak felhasználásával az eddigieknél olcsóbb és hatékonyabb eljárást dolgozhat ki.

"Ezeket a molekulákat - a taxolt és a taxoteret - már jelenleg is használják a petefészek-, mell-, tüdő- és prosztatarák gyógyításában. A kemoterpáiás kezelésekben is szerepet kap, a rákos sejtek elterjedésének megakadályozásában pedig alapvető fontosságú" - mondta Alain Tissier.

Hagyományosan mindkét molekulát a tiszafából nyerik, ahol viszont alacsony a koncentrációja, ami miatt túl sokat kellett belőle kivágni, így egyes országokban gyakorlatilag már nem található meg. Ráadásul az eljárás drága és sokáig tart, miután a fának el kell érnie bizonyos kort.

A probléma megoldására Alain Tissier a dohány növényének feldolgozását találta ki. A tudós természetesen nem a cigarettagyártók által felhasznált részt hasznosítja. A dohány előnye többek között az olcsóságában és az egyszerű termesztésben rejlik, ami által csökkenhet a kezelések költsége is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×