eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Exhumálták a kasztrált szupersztárt

Exhumálták a világ leghíresebb kasztrált énekesének holttestét, hogy rájöjjenek hangja virtuozitásának forrására.

A bolognai egyetem tudósai méréseket végeznek majd Farinelli koponyáján és csontjain, valamint DNS-tesztet is készítenek.

A kutatók abban bíznak, hogy többet tudhatnak meg hangképzésének titkairól. Reményeik szerint az is kiderül, hogy milyen nyomot hagyott testén az intenzív gyakorlás.

A hangszálak maradványaiból megpróbálnak rájönni arra is, hogy minek volt köszönhető a kasztrált énekes hangjának terjedelme és ereje, a DNS-teszttől pedig azt várják, hogy kiderüljön, mit fogyasztott az énekes és milyen betegségei voltak.

Farinelli egyike volt annak a sok ezer fiúnak, akit azért kasztráltak, hogy megőrizzék magas hangjukat felnőtt korukra. Az ilyen énekesek a 16. századtól egészen a beavatkozás 1870-es megtiltásáig igen népszerűek voltak Európában.

A kasztráltak a legmagasabb regiszterekben is tudtak énekelni; a felnőttek erejével párosítva a gyermekkor magas hangjait.

Itáliában a 17. és a 18. században évente négyezer, általában szegény családból származó fiút kasztráltak. Belőlük később operaénekesek, templomi kórusok és királyi paloták szólistái lettek.

Kevesen tettek szert hírnévre, de azok, akiknek ez sikerült, koruk popsztárjaivá váltak.

Farinelli Carlo Broschi néven 1705-ben született és 1782-ben hunyt el. Holttestét Bolognában temették el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×