eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor

Három az egyben: új AIDS-elleni tabletta

Három hatóanyagot tartalmaz az az új, HIV-fertőzöttek kezelésére szolgáló tabletta, amelyet gyorsított eljárással most engedélyeztek az Egyesült Államokban. A szakemberek szerint az új gyógyszer áttörést jelent a fertőzöttek kezelésében, hiszen a betegeknek így több tabletta helyett csak egyet kell szedniük.

Az Atripla névre hallgató tabletta megkönnyíti a HIV-fertőzöttek mindennapjait, mivel csökkenti a naponta szedendő gyógyszerek számát.

A három, gyakran kombinált hatóanyag - az efavirenz, a tenofovir és az emtricitabin - eddig két tablettában volt elérhető.

A HIV-fertőzöttek esetében nemcsak a betegek szempontjából fontos, hogy rendszeresen szedjék gyógyszereiket, hanem azért is lényeges, hogy el lehessen kerülni a gyógyszereknek ellenálló vírustörzsek megjelenését.

Az új tablettával azonban nem válik olcsóbbá a kezelés: az egy hónapra elegendő adag 1.000 dollárba kerül majd.

Az új gyógyszert Európában várhatóan jövőre engedélyeztetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×