eur:
393.88
usd:
369.07
bux:
65865.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Már a földön megsérült az űrrepülőgép

Arasznyi sérülést fedeztek fel az indítóállásban startra várakozó amerikai űrrepülőgép külső üzemanyagtartályának szigetelőhab-burkán, és ezért kétségessé vált, hogy startengedélyt kap-e kedden az űreszköz.

A Discoveryt a tervek szerint szombat este kellett volna elindítani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kedvezőtlen időjárás viszonyok miatt szombaton 24 órával elhalasztották a kilövést, majd másnap is ugyanilyen megfontolásokból keddre tűzték ki az indítást.

A résre a hétfő hajnali ellenőrzés során bukkantak. A mérnökök most azt vizsgálják, hogy mekkora kockázati tényezőt jelenthet a lyuk.

A Columbia amerikai űrsikló 2003. február 1-jén visszalépve a földi légkörbe azért robbant fel, mert a két héttel korábbi indításkor egy leszakadt szigetelőhab-darab megsértette az űrrepülőgép bal szárnyának hővédő burkát.

Az amerikai űrkutatási hivatalon, a NASA-n belül azóta is heves vitákat kiváltó kérdés az üzemanyagtartály állapota. Bár többször is áttervezték, átépítették, nem tartják teljes mértékben biztonságosnak a szerkezetet.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×